Ljubitelji filma izabrali devet favorita za Oskara

Mirna Pijetlović
Ljubitelji filma izabrali devet favorita za Oskara

Los Anđeles - Iako je do ceremonije dodjele nagrada Američke filmske akademije, "Oskara" ostalo još šest mjeseci, filmski ljubitelji već sada počinju da nagađaju koji bi filmovi mogli dobiti ovu prestižnu nagradu.

Lista potencijalnih filmova koji bi mogli da budu nominovani polako dobija svoju formu, a na njoj se našlo devet vrhunskih filmskih ostvarenja.

Prema ocjeni ljubitelja filma, na listi kandidata bi trebalo da se nađe film "Kerol" američkog režisera Toda Hajnsa, sa Kejt Blanšet i Runi Marom u glavnim ulogama.

To je prva priča o ljubavi između dvije žene, prikazana s velikim poštovanjem kao i sve ljubavne romanse u kinematografiji. Film je prikazan na Filmskom festivalu u Kanu i dobitnik je "Kvir palme" festivala, dok je glumica Runi Mara nagrađena za najbolju glumicu.

Na listi je i film reditelja Alehandra Gonzalesa Injaurita "The Revenant" sa Leonardom Dikaprijem u glavnoj ulozi. Dikaprio je, inače, već tri puta do sada bio nominovan za "Oskara", ali se zlatni kipić još nije našao u kolekciji njegovih priznanja.

Inspirisan istinitim događajima, film "The Revenant" je epska priča o ljudskom instinktu za preživljavanje. Priča je rađena po romanu Majkla Punkea i govori o Hjuu Glasu, kojeg tumači Dikaprio, čovjeku kojeg je napao medvjed u divljini, nakon čega je ostavljen na milost i nemilost prirodi.

Od reditelja Dejvida O'Rasela stiže film "Džoj" u kojem se kao glavni glumci pojavljaju Dženifer Lorens, Berdli Kuper i Robert de Niro. Priča prati jednu porodicu kroz četiri generacije i djevojku Džoj, koja osniva biznis, postavljajući time porodični matrijarhat. Izdaja, prevrtljivost, gubitak nevinosti i patnje u ljubavi prate ovu emotivnu komediju o dolasku na čelo porodice.

Film "Everest", o alpinistima koji su usljed opasne snježne oluje ostali blokirani na tom ledenom vrhu, takođe se našao na listi kandidata za "Oskara". Riječ je o adaptaciji istinite priče o rivalstvu dvije grupe planinara koje su 1996. krenule na osvajanje "krova svijeta".

Snimljen u 3D tehnologiji, "Everest" je 10. igrani film islandskog reditelja Baltazara Kormakura, koji je za ovu priliku okupio prvoklasnu glumačku ekipu. Glavni glumci u ovom izuzetnom avanturističkom trileru su Džejk Džilenhal i Džejson Klark.

Tu je i film "Stiv Džobs" o osnivaču kompanije "Epl", reditelja Dena Bojla, a u glavnoj ulozi se pojavljuje Majkl Fasbender. Kao potencijalni kandidat za "Oskara" na ovoj listi se našao i film "The Danish Girl" sa Edijem Redmejnom u glavnoj ulozi, a u režiji Toma Hupera. Film je baziran na noveli Dejvida Eberšofa.

Čuveni engleski glumac Tom Hardi zaigrao je u filmu "Legend" poznate londonske kriminalce, braću Krej, a s obzirom na to da glumi obojicu braće, biće interesantno vidjeti kako će se publika i kritika odnositi prema ovom glumcu, ali i filmu koji je režirao Brajan Hegeland.

Na listi je i film "Sufražetkinja" sa Meril Strip u glavnoj ulozi, a riječ je o priči o Emili Pankherst, koja je često organizovala proteste u blizini Vestministerske palate, sjedišta britanskog parlamenta.

I na kraju ove sjajne liste filmskih ostvarenja je krimi-film Skota Kupera "Black Mass" u kojem su sjajne role ostvarili Džoni Dep, Benedikt Kamberbač i Dakota Džonson.

Za nekoliko mjeseci biće poznato kako će nominacije zaista izgledati i da li će se baš ova filmska ostvarenja naći na ovoj prestižnoj listi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana