Ljetna škola filma okupila 26 polaznika iz svih krajeva Republike Srpske

Branislav Predojević
Ljetna škola filma okupila 26 polaznika iz svih krajeva Republike Srpske

BANjALUKA- Ljetna škola filma 2024, koja je okupila 26 srednjoškolaca iz svih krajeva Republike Srpske, počela je danas sa radom u Banjoj Luci u organizaciji Audio-vizuelnog centra Republike Srpske.

Partneri na ovom projektu su Studentski kulturni centar i Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Direktor Audio-vizuelnog centra Republike Srpske Anja Ilić poželjela je svim polaznicima i mentorima  uspješan i srećan početak rada u okviru Ljetne škole filma. 

-Vjerujem da će polaznici  steći dragocjena iskustva. Ovo je druga po redu škola koju organizujemo za sve koji imaju interesovanja da više saznaju o snimanju filma - pisanju scenarija, scenografiji, režiji, fotografiji, zvuku, kostimografiji", rekla je Ilićeva. 

Dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci Dragana Purković Macan izrazila je zadovoljstvo što je Akademija dio ovog projekta, koji predstavlja ulaganje u buduće filmske umjetnike. 

-Posebno mi je drago što su polaznici iz cijele Republike Srpske mogli da se prijave. Nama je cilj da kroz ovu ljetnu školu polaznici još više zavole filmsku umjetnosti i nadamo se da će neki od njih biti naši budući studenti na akademiji umjetnosti. Želimo da im prenesemo znanja koja imamo, a koja je moguće prenijeti u ovih deset dana. Nadam se da će steći nova prijateljstva i lijepa iskustva i da će nastaviti da se bave filmom", izjavila je Macanova. 

Direktor Studentskog kulturnog centra Univerziteta u Banjaluci Mladen Banjac izrazio je nadu da će ova škola postati tradicionalan događaj u ovom centru, te da će okupljati i sve veći broj zainteresovanih školaraca. 

-„SKC je najmlađa institucija kulture u Republici Srpskoj i cilj nam je da unaprijedimo i obogatimo život studenata, te da ih zainteresujemo da učestvuju u kulturnom i društvenom životu, istakao je Banjac. 

Jedan od mentora i profesor na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci Mario Ćulum pozdravio je projekat Audio-vizuelnog centra i ocijenio da je uspostavljanjem ovog centra  dat vjetar u leđa svim filmskim stvaraocima u Republici Srpskoj i studentima Akademije umjetnosti.

-Pokretanje ove filmske škole je dobar putokaz za obrazovanje mladih kadrova, bez obzira da li će biti budući studenti Akademije ili ćemo ih obrazovati kao ljubitelje filmske umjetnosti, rekao je Ćulum. 

Naglasio je da će polaznici u okviru scenarističke radionice, koju vodi, učiti osnove scenarističkog zanata i imati zadatak da napišu scenario za kratke filmove koje će realizovati uz pomoć mentora iz kamere i režije, te da će na taj način steći prva znanja iz filmske umjetnosti.

Dunja Pjanić, polaznica, istakla je da se raduje Ljetnoj školi filma. „Prvenstveno sam se prijavila zbog glume jer imam veliku ljubav prema glumi, ali radujem se i svim fazama nastanka filma“, rekla je Pjanićeva, dok je Dragan Milanović, takođe, polaznik, istakao  da želi više da nauči o scenografiji, produkciji i režiji. 

Polaznici će tokom radionice biti podijeljeni u timove, a u planu je da svaki tim snimi jedan kratki film koji će činiti omnibus od tri filma.  Filmovi će premijerno biti prikazani 29. avgusta u 20 časova u Studentskom kulturnom centru UNIBL na svečanom zatvaranju „Ljetne škole filma", što će osmisliti i organizovati sami polaznici.

Teorijski dio radionica se održava u Studentskom kulturnom centru UNIBL, dok će se praktični dio radionica  odvijati na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Mentori ovogodišnje Ljetne škole filma su predavači na AUUNIBL Mario Ćulum, Dragana Purković Macan, Igor Suzić, Aleksandar Jurić, Sonja Đurić i Draško Gajić, te režiser Gordan Matić iz Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana