Kultni noar klasik “Anđeosko lice” dobija novo 4K HD izdanje

Branislav Predojević
Kultni noar klasik “Anđeosko lice” dobija novo 4K HD izdanje

LOS ANĐELES - Kultni klasik kriminalističkog žanra “Anđeosko lice” dobiće novo, restaurisano izdanje u 4K HD verziji u sklopu rođendanske kolekcije 100 godina studija “Vorner braders”.

Ova intenzivna frojdovska melodrama čuvenog režisera Ota Premindžera jedno je od zaboravljenih remek-djela film noara u kojem Džin Simons igra ultimativnu fatalnu ženu, bogatu djevojku Dijanu koja zavodi svog šofera Frenka (Robert Mičam).

Film koji je u bioskope stigao 1953. godine uznemirujuće je istraživanje terora seksualnosti, čiji su likovi i radnja izuzetno stilizovani, ali im Premindžerova majstorska režija, vrhunska gluma i raskošna kamera daje zastrašujuće jedinstvo vodeći film u jedno od najodvažnijih finala u istoriji sedme umjetnosti. Scenario je pisao čuveni scenarista Frenk Nudžent (više od 20 scenarija, od čega 11 za Džona Forda), a uz pomoć pisca Oskara Milarda napisao je kompleksan, frodjovskim aluzijama protkan zaplet, ali koji u krajnjem skoru donosi suštinski lajtmotiv noara o fatalnoj ženi i naivnim muškarcima upletenim u igru strasti i moći.

Dijana je kćerka bogatog Čarlsa Trejmejna (Herbert Maršal). Ona ima anđeoski izgled koji maskira  njenu neobuzdanu psihotičnu ličnost koja neće dozvoliti da išta stane na put njenoj sreći. Kada njena omražena maćeha Katarina (Barbara O'Nil) prijeti da će joj oduzeti oca, Dijana pokušava ubiti svoju maćehu, čineći da to izgleda kao curenje gasa. Pokušaj ne uspijeva, ali ona upoznaje vozača hitne pomoći Frenka (Robert Mičam), u kojeg se zaljubljuje, a na kraju je na njen zahtjev angažovan kao porodični šofer. Ona krade Frenka od njegove drage Meri i prisiljava ga da postane podrška, ali i nesvjestan saučesnik u uspješnoj zavjeri bogate maćehe. Kada je ubijena, to je, nažalost, sa ocem u namještenoj automobilskoj nesreći. Slijedi suđenje s Frenkom i Dijanom kao optuženima. Oni su na kraju oslobođeni, ali Frenk ubrzo ukori Dijanu i kada ona konačno shvati da ga nikada neće moći zadržati, odlučuje da ga kazni kao i svakoga ko joj brani da dođe do onoga što želi...

Film je označio zapanjujući preokret za glumicu Džin Simons, koja je inače bila izabrana zbog svog nevinog izgleda i šarmantne prirode, ali je dala fascinantnu rolu hladnokrvnog psihopate, skoro jednaku sa rolom Roberta Mičama u filmu “Rt straha”. Film je producirao jednako legendarni milioner, avijatičar i plejboj Hauard Hjuz, koji je tokom snimanja navodno maltretirao glumicu, kojom je bio opsjednut, dok je Mičam stao na njenu stranu uz težak sukob sa režiserom. Na kraju je Simonsova morala sudskim putem raskidati ugovor sa Hjuzovom kompanijom RKO, ali rola u ovom filmu ostala je jedan od vrhunaca njene karijere. Čuveni britanski kritičar Dejvid Tomson je čak napisao da je Džin snimila samo jedan film - “Anđeosko lice”.

Sada bi se o njoj moglo govoriti sa strahopoštovanjem koje se iskazivalo Luis Bruks.

Prve kritike filma su bile nepovoljne, ali vrlo brzo je počeo dobijati status jednog od dragulja krimi-filma uz brojne pohvale od strane struke. Reputacija “Anđeoskog lica” konstantno je rasla tokom decenija, lik Dijane Trejmejn je postao prototip feme fatale psihopate, a sam film postao je zasluženi klasik noar žanra.

Paket

Novi paket, osim nove slike u 4K HD verziji i novog miksa zvuka, donosi i brojne poslastice za ljubitelje filma.

Tu je komentar Edija Mulera koji govori o “Anđeoskom licu”, koje je ocijenjeno jednim od 10 najboljih filmova zvučne ere po izboru režisera Žan-Lika Godara, o početnoj kultnoj sceni između Frenka i Dijane, Mičamovom šamaranju Premindžera zbog brojnih ponavljana scene šamaranja Simonsove u filmu i druge anegdote o svađi između zvijezde, producenta i režisera. Tu se brojni drugi dodaci poput fotografija, intervjua, postera, izbačenih scena i drugih poklona za fanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana