Kultni klasik “Serpiko” slavi pola vijeka novom verzijom filma VIDEO

Branislav Predojević
Kultni klasik “Serpiko” slavi pola vijeka novom verzijom filma VIDEO

NjUJORK - Pola vijeka filma “Serpiko”, režisera Sindija Lameta, biće proslavljeno povratkom ovog slavnog ostvarenja u novom ruhu.

Naime, u susret proslavi 50. godišnjice filma kompanija “Kino Lorber” najavila je da će objaviti 4K blu-rej izdanje filma.

Nova verzija, koja bi na tržište trebalo da stigne početkom sljedeće godine, kada se slavi pola vijeka od premijere, stiže u potpuno digitalizovanom izdanju sa originalne filmske trake. Naravno, uz novi kvalitet zvuka i slike u vrhunskoj 4K HD verziji, koja u potpunosti vraća originalne boje klasika koji pola vijeka čvrsto čuva kultni status kod publike i kritike.

Film je zasnovan na knjizi novinara Pitera Masa, po kojoj je scenarista Valdo Salt počeo da piše scenario sa režiserom Lametom, dok je drugi scenarista Norman Veksler napisao dijaloge.

Naslovni protagonista Serpiko, kojeg tumači Al Paćino,  stvarni je njujorški policajac koji je nekoliko godina ranije prvi put javnost upozorio na široko rasprostranjenu korupciju unutar gradske policije, čime je izazvao bijes kolega i stavio metu na sebe. Raspao mu se privatni život, a nakon ranjavanja kolege nisu htjele da mu priteknu u pomoć, da bi nakon svjedočenja pred Knapovom komisijom za korupciju bio odlikovan medaljom časti i penzionisan, te se kasnije odselio u Evropu. Paćino je maestralno ušao u lik čovjeka koji je zbog pravde i zakona sve u životu stavio na kocku i nikad se nije pokolebao zbog toga.

Film je izazvao veliku pažnju dijelom zbog aktuelne teme vezane za tadašnji nagli porast kriminala u američkim gradovima, ali i individualnog junaka čiji su stavovi odgovarali liberalnom raspoloženju tadašnje mlađe publike, te je imao izuzetnu gledanost.

Snimljen uz skromni budžet od dva miliona dolara, zaradio je više od 30 miliona dolara, uz podijeljene kritike u doba izlaska, ali je vremenom postao klasik kriminalističkog žanra, uz jednoglasne pohvale za glumu, režiji i uvjerljivost u prikazu korupcije unutar policijskog aparata.

Na agregatoru recenzija “Metakritik” film je dobio ocjenu 87 od 100, dok ga je “Roten tomejtos” ocijenio visokim procentom od 91 odsto, na osnovu kritika četrdeset četiri kritičara. Paćino se njime potvrdio kao velika zvijezda, a Lamet, koji će se temom korupcije u njujorškoj policiji baviti u nizu svojih kasnijih filmova, stekao je brojne pohvale za režiju i potvrdio svoj status holivudskog velikana.

Naravno, rođendansko izdanje filma stiže uz brojne bonuse, poput izbačenih scena, razgovora sa članovima ekipe i sličnim poklonima za publiku.

Realnost

Stvarni Frenk Serpiko želio je da bude prisutan na snimanju filma zasnovanog na njegovom životu. Isprva mu je to dopušteno, ali je na kraju udaljen jer se reditelj Lamet ljutio zbog ometanja glumaca. Priča je snimljena na ulicama Njujorka, a korišćen je i Serpikov bivši stan u ulici Mineta zbog autentičnosti. Nakon izlaska filma Serpiko nije bio pretjerano zadovoljan kako je prikazan u njemu, ali je ostao u dobrim odnosima sa Paćinom i ostatkom ekipe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana