Kultni horor “Zli mrtvaci” slavi 40 godina novim izdanjem: Koliba, demoni i jedna testera za vječnu slavu

Branislav Predojević
Kultni horor “Zli mrtvaci” slavi 40 godina novim izdanjem: Koliba, demoni i jedna testera za vječnu slavu

Specijalno luksuzno boks-set izdanje kultnog horora “The Evil Deads”, kod nas prevedenog kao “Zli mrtvaci”, režisera Sema Rejmija, uskoro stiže pred publiku povodom 40 godina od izlaska originalnog filma.

Klasik koji je promijenio shvatanje horor filma i stvorio čitav jedan podžanr strave i užasa, poznat kao “koliba u šumi horor”, originalno je izašao u oktobru 1981. godine. Decenijama kasnije ova skromna niskobudžetna horor odiseja ostaje jezivo šarmantna, rađajući ne samo sopstveni multimedijalni univerzum već i sopstveni žanr. Štaviše, njegova istrajnost, snalažljive tehnike i ogroman uspjeh otvorili su put modernom indi hororu, motivišući bezbroj drugih režisera da razviju karakteristične filmske obrasce.

Istina, filmovi kao što su “Zavijanje” (1963), “Noć živih mrtvaca” (1968) i “Teksaški masakr motornom testerom” (1974), već su grupisali nesrećne protagoniste na izolovanim lokacijama kako bi se odbranili od zla. Isto tako, filmski stvaraoci kao što su Lučio Fulči, Mario Bava i Heršel Gordon Luis u svojim djelima već su pomjerili granice jezivih ubistava i prekomjerne krvi. Ipak, Rejmijev sumanuti “uradi sam” pristup, u kombinaciji sa smjelom kamerom, šokantnim specijalnim efektima, eksplozivnom atmosferom demonskog okruženja u kolibi i jednom motornom testerom, omogućio je filmu da se izdigne iznad svojih jednako jeftinih konkurenata. Rejmi, izvršni producent Robert Tapert i glavni glumac Brus Kembel, uz skroman budžet od 375.000 dolara, angažovali su glumicu Elen Sandvajs i umjetnika šminke Toma Salivana.

Prvobitno nazvan “Knjiga mrtvih” (kao posveta na “Nekronomikon” čuvenog pisca  H. P. Lavkrafta), pod novim imenom “Zli mrtvaci” proširio je koncept “koliba u šumi” na mnogo načina. Usredsređujući se na nekoliko nesrećnih studenata koji su podlegli opsjednutosti demonima, njegova uznemirujuća audio paleta, efektan pokolj i maštovita režija, bili su toliko zabavni, samouvjereni i osvježavajući da ga je Stiven King ocijenio kao “najsvirepiji i najoriginalniji horor  godine”. Ovako zapaženo priznanje pomoglo mu je da dobije međunarodnu distribuciju, uključujući istovremeno objavljivanje u bioskopima i na VHS-u u SAD.

“Zli mrtvaci” su bili popularni među kritičarima i povremenim gledaocima u to vrijeme, zaradivši oko 29,4 miliona dolara širom svijeta. Praktično sve u vezi sa filmom, uključujući njegovu ljupku neiskusnu glumu, djeluje zastrašujuće i inovativno. Salivanova sjajna upotreba stop-motion animacije, uznemirujućih kontaktnih sočiva i velikih količina raspadajućih tijela i krvi (nastalih kombinovanjem boja za hranu, kukuruznog sirupa i kafe) i dalje radi savršen posao. Kombinujte sve to zaista zastrašujućim dizajnom zvuka i dobićete inventivni žanrovski klasik koji je zaslužio da stvori nekoliko direktnih nastavaka.

I to je upravo ono što je Rejmi uradio, počevši od filma “Zli mrtvaci 2” iz 1987. godine. Dijelom nastavak i dijelom rimejk, nastavio je stvari narativno i strukturalno. Uz to, takođe je uključio složenije scene, dok je u potpunosti prihvatio komične elemente, koje je original nagovijestio, dok je pet godina kasnije film “Army off Darkness” sproveo Rejmijev originalni srednjovjekovni plan. Kembelov Eš Vilijams konačno je zaključio sagu odličnom TV-serijom “Eš protiv zlih mrtvaca”, koja je trajala tri sezone između 2015 -18.

Originalni “Zli mrtvaci” su postali još omiljeniji od svog objavljivanja, stvarajući jedan od najvećih modernih horor brendova, istovremeno utičući na stvaranje i režiju bezbroj filmova drugih žanrova. Pružajući i danas, kako je proročanski marketing najavio prije 40 godina: “Vrhunsko iskustvo u iscrpljujućem teroru”!

Franšiza

U međuvremenu se franšiza upustila u druge oblike pop kulture, uključujući mnoštvo video-igara, desetine stripova (u kojima se Eš susreće sa Džejsonom Vurhizom, Fredijem Krugerom, Marvelovim superherojima, pa čak i Barakom Obamom) i zvanični mjuzikl.

Franšiza je ostavila traga i na širem spektru Holivuda i bez nje ne bismo imali dragulje kao što su: “Shaun of the Dead”, “Dead Alive”, “Cabin in the Woods”, “Cabin Fever”, “Tucker and Dale vs. Evil” i brojnih drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana