Kultni film “Stari momak” ponovo u bioskopima: Osveta najbolja kad je hladna

Branislav Predojević
Kultni film “Stari momak” ponovo u bioskopima: Osveta najbolja kad je hladna

BANjALUKA - Čitavih dvadeset godina nakon što je premijerno prikazan u Južnoj Koreji i 19 godina nakon što mu je žiri u Kanu na čelu sa Kventinom Tarantinom dodijelio glavnu nagradu, kultni film “Stari momak”, režisera Parka Čan-vuka, vratio se u bioskope putem nove 4K restauracije.

Brutalna filmska meditacija o ciljevima i ograničenjima osvete ispunjena bravuroznim vizuelnim momentima, poput čuvene borbe čekićem, uz vrhunsku glumu cijele ekipe, dočekana je hvalospjevom kritike i publike 2003. godine. Njegova dobra reputacija stalno je rasla u protekle dvije decenije uz brojne sljedbenike i imitatore. Remaster originalnih traka vodio je sam režiser, koji kaže da je zadovoljan kako je njegov osvetnički film ostario i pored svih ograničenja koja je imao tokom snimanja prije dvije decenije.

- Želio sam da stvorim nadrealističku sliku, ali nisam mogao zbog budžeta. Da sam tada znao da će film biti uspješan, uložio bih više novca i napravio film koji sam želio. Prvi put kada sam ga gledao, u Kanu, bio sam sa stvarnom publikom i bio sam zabrinut kako reaguju, tako da nisam bio fokusiran na film. Treći put kada sam ga gledao, za proces remasteringa, morao sam da se fokusiram na tehničke probleme, tako da ni tog puta nisam mogao da uživam u samom filmu. Jedini put kada sam mogao da uživam ​​gledajući film bilo je prije 10 godina, na 10. godišnjicu - rekao je Čan-vuk.

Labava adaptacija istoimene japanske mange, film prati priču o Oh De-su (Čoi Min-sik), koji je 15 godina zatvoren u ćeliji koja liči na hotelsku sobu, a da ne zna identitet svog otmičara niti motive njegovog otmičara. Kada je konačno pušten, De-su se još nalazi zarobljen u mreži zavjere i nasilja. Njegova vlastita potraga za osvetom postaje povezana s romantikom kada se zaljubljuje u atraktivnu mladu suši kuvaricu Mi-do (Kang Hje Jang), ali ispostaviće se da osveta ima mnogo lica. Sam Park kaže da ga je novi pogled povodom 20. godišnjice podsjetio na njegovu suludu smjelost  u trenutku formiranja njegove karijere.

- Kada mi je producent ponudio originalnu mangu, kraj mi se nije dopao. Nije bilo priče o incestu, a motivacija negativca je bila potpuno drugačija. Ipak sam na kraju potpisao ugovor, što je gledajući unazad bila vrlo nepromišljena odluka, jer nisam imao plan kako da promijenim kraj. Drago mi je da sam na kraju došao do dobre ideje kako da ga promijenim, ali da nisam, bio bi to veliki problem. To je odluka koju ne bih donio ovih dana - rekao je Park.

Film je nakon uspjeha na festivalu u Kanu dobio odličan prolaz na zapadu uz solidan uspjeh u bioskopu zaradivši ukupno 16 miliona dolara, što je za južnokorejski film tada bio sjajan rezultat.  Čuveni filmski kritičar Rodžer Ebert izjavio je da je moćan film ne zbog onoga što prikazuje, već zbog dubine ljudskog srca koje razgolićuje, dok je Piter Bredšo dao filmu 5 od 5 zvjezdica opisujući ga kao djelo koje stalno drži oštricu hladnog čelika na grlu gledaoca.

Trilogija

Film “Stari momak” je drugi dio Parkove ”Osvetničke trilogije”, prethodni film je ”Simpatije za gospodina Osvetu” (2002), a slijedi ga ”Gospođa Osveta” (2005). Snimljena su dva rimejka, jedan neautorizovani na hindi jeziku 2006, a drugi je bio američka verzija iz 2013. godine u režiji Spajka Lija sa Džošom Brolinom u glavnoj roli.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana