Kultni film Ridlija Skota dobija nastavak

Priredila: Aleksandra Glišić
Kultni film Ridlija Skota dobija nastavak

Los Anđeles - Ljubitelje filmova Ridlija Skota oduševila je vijest da će njegovo kultno ostvarenje "Blade Runner" iz 1982. dobiti nastavak.

Kompanija "Alcon Entertainment" priprema dugoočekivani rasplet, a u originalnom filmu glavne uloge tumače Harison Ford, Šon Jang, Rutger Hauer i Deril Hana. Skotov film zasnovan je na romanu "Sanjaju li androidi električne ovce" čuvenog pisca naučne fantastike Filipa K. Dika. Novi film će režirati Denis Vilnev ("Enemy", "Sicario", "Arrival"), a premijera je zakazana za 6. oktobar 2017. godine.

Priča nastavka odvija se nekoliko decenija poslije radnje originala, a glumačku ekipu, kojoj se pridružio Džared Leto, čine Rajan Gosling, Harison Ford, Robin Rajt i Ana de Armas. Publika ima priliku da Leta ovog ljeta gleda u ostvarenju "Odred otpisanih".

Pošto je godinu proveo na adaptaciji naučnofantastičnog romana, Skot je bio angažovan za režiju filmske verzije Dikovog romana.

Sa Harisonom Fordom u glavnoj ulozi i sa hvaljenim saundtrekom "Blade Runner" je bio komercijalni promašaj kad je objavljen u bioskopima 1982, pa je ubrzo povučen iz distribucije, ali ipak je stekao kultni status kroz prikazivanja na televiziji i objavljivanja na video-formatima.

"Vorner braders" je koristio Skotove bilješke kako bi 1991. stvorio rediteljevu verziju u kojoj su uklonjeni snimljeni glasovi i promijenjen kraj. Kritičari danas ovo ostvarenje smatraju jednim od najvažnijih naučnofantastičnih filmova 20. vijeka.

Skot je lično nadgledao digitalnu restauraciju "Blade Runnera" i odobrio završnu verziju, koja je objavljena u bioskopima u Los Anđelesu i Njujorku 5. oktobra 2007. godine. Interesantno je da slavni reditelj za ovo ostvarenje kaže da je to njegov "najdovršeniji i najličniji film".

Harison Ford

Glumci koji su radili sa Ridlijem Skotom često su isticali da više pažnje posvećuje setovima ili redoslijedu kadrova nego njima samima. Takve kritike došle su od Harisona Forda koji je prigovorio da je njegov odnos sa Skotom ostavio puno praznina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana