Kultni film “Ambis” u specijalnom izdanju sljedeće godine

Branislav Predojević
Kultni film “Ambis” u specijalnom izdanju sljedeće godine

LOS ANĐELES - Dugoočekivano specijalno 4K ultra HD Blu-rej izdanje kultnog filma “Ambis” biće objavljeno u fizičkom izdanju 12. marta 2024. godine, dok je digitalna verzija postala dostupna za striming 12. decembra ove godine.

U pitanju je naučnofantastična podvodna avantura iz 1989. godine, koja sadrži revolucionarne specijalne efekte i koja je osvojila “Oskara” 1990. za najbolje vizuelne efekte, ali za razliku od ostalih Kameronovih filmova nije postala hit u bioskopima, već je u sljedećim godinama postala kult i kod kritike i kod publike. Naime film je imao ogromne troškove snimanja, najviše zbog režiserovog perfekcionizma, što je uz brojne sukobe Kamerona i studija u bezi sa dužinom filma (140 minuta), na kraju dovelo do slabijeg prijema filma i zarade od 90 miliona dolara uz budžet od 50 miliona. Sa ove distance gledano to je bio prvi rad koji je istaknuo Kamerenovu ljubav i opsjednutost okeanima i vodom, koja će se potom prenijeti kroz njegov kasniji rad na “Titaniku” ,”Avataru” i njegovim dokumentarcima o dubinama okeana.

Radnja filma odvija se u dubinama okeana, a vrti se oko grupe podvodnih bušača nafte, koje je angažovala američka mornarica u spasilačku misiju potonule nuklearne podmornice. Priča se odvija dok tim nailazi na skrivenu i visokonaprednu vanzemaljsku vrstu koja vreba ispod okeanskih dubina, dok nuklearna tenzija između SAD i Rusije u vezi sa podmornicom raste, uz pozadinsku ljubavnu priču između šefa naftaša Virdžila Bada Brigmena (Eda Haris) i njegove bivše supruge naučnice Lindzi Brigmen (Meri Elizabet Mastrojano).

Kameron je kombinujući naučnu fantastiku, akcioni triler i melodramu snimio napet i zadivljujući klaustrofobični triler, sa zanimljivom ekipom likova, koji je po mnogo čemu bio ispred svog vremena.

Danas film na sajtu “Roten tomatos” ima ocjenu odobravanja od 88 odsto na osnovu 52 recenzije i prosječnu ocjenu od 7,3, uz kultni status kod publike. Kameron je tokom 1993. godine objavio svoju režisersku verziju dužu 35 minuta, koja je pružila daleko zaokruženiju priču, ali se, uz nekoliko VHS i DVD izdanja, na remasterizovanu verziju originalnog filma čekalo više od tri decenije. Sam autor je najavio da će ovaj paket biti definitivna bolja verzija i u velikoj mjeri najbliže njegovim idejama.

- Ako niste ranije gledali film, ovo je pravi način da ga doživite, a ako jeste, gledaćete film koji sam zapravo namjeravao snimiti, sa nekim velikim iznenađenjima koja nisu viđena u prvobitno objavljenom filmu - rekao je Kameron. U obje verzije specijalnog izdanja boks-set će imati nekoliko novih posebnih karakteristika i prenijeti sve starije od prethodnog DVD izdanja filma iz 2000. godine.

Izdanje takođe uključuju ​​remasterizovani Blu-rej disk, što će označiti službeni debi filma u tom formatu.

Adaptacije

Američki pisac naučne fantastike Orson Skot Jard angažovan je da napiše romanizaciju filma na osnovu scenarija i razgovora sa Kameronom. Napisao je pozadinske priče za Bada, Lindzi i Kofija, kao sredstvo ne samo da pomogne glumcima da definišu svoje uloge, već i da opravda neke od njihovih ponašanja i manira u filmu. Kard je takođe opisao vanzemaljce kao kolonizatorsku vrstu koja je preferencijalno tražila dubokovodne svjetove pod visokim pritiskom da bi izgradila svoje brodove dok su putovali dalje u galaksiju Film je imao i strip adaptaciju urađenu od strane studija “Dark Hors” te video-igru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana