“Krugovima” prva nagrada za scenario

Mirna Pijetlović
“Krugovima” prva nagrada za scenario

Vrnjačka Banja - Scenario za ostvarenje “Krugovi” Srđana Koljevića i Meline Pota-Koljević, a u režiji Srdana Golubovića, najbolja je filmska priča odlukom žirija 37. festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

Dodjelom nagrada najboljima u subotu uveče spuštena je zavjesa ovogodišnjeg izdanja festivala, koji je svim ljubiteljima srpskog filma omogućio bogat program tokom festivalskih dana.

- Izuzetno mi je drago što su ”Krugovi” veoma dobro prihvaćeni i shvaćeni, ne samo od srpske, nego i od publike širom sveta - rekao je Srđan Koljević.

Kako je izjavila Melina Koljević, poruka ostvarenja je da je činiti dobro jedini smisao života.

Prema mišljenju žirija, koji su činili Želimir Žilnik, Miloš Jevtić i Borislav Anđelić, priča filma je inspirisana stvarnim tragičnim događajem iz 90-ih godina prošlog vijeka, a preciznom dramaturškom postavkom je uspješno evocirana iracionalna trotalasna mržnja onog vremena, čije posljedice traju do današnjeg dana.

Druga nagrada dodijeljena je za scenario filma “S/Kidanje” scenaristima Nedi Radulović, Biljani Maksić i Kosti Đorđeviću.

Hadži Aleksandar Đurović dobitnik je treće nagrade za scenario za ostvarenje ”Ljubav dolazi kasnije”.

Scenaristi filma “S/Kidanje”, prema ocjeni žirija, na ubjedljiv i provokativan način portretišu seriju likova mlade generacije u urbanoj sredini. 

- Scenario donosi autentičan jezik, strast i ritam mladih suočenih sa izazovima svakodnevice - dodaje se u saopštenju.

Prema mišljenju stručnog žirija, scenarista i reditelj filma “Ljubav dolazi kasnije” odlučuje se za savremenu priču van klišea u kojoj glavni likovi, preispitujući svoje međusobne odnose, bivaju suočeni sa emotivnim i komunikacionim nesporazumima koji vode u usamljenost.

Pored filmova koji su osvojili prve tri nagrade, u takmičarskoj konkurenciji našli su se filmovi “Odumiranje”, “Falsifikator”, “Ljuljaška”, “Država”, “Vir”, “Artiljero”, “Mamaroš” i “Gde je Nađa”.

- Žiri je ovogodišnju produkciju ocijenio kao reflektovanje pitanja koje publika i društvo ostavljaju u vremenu raspada sistema vrijednosti - rekao je za naš list direktor i selektor Festivala filmskog scenarija Dragoljub Vojnov.

Prema njegovim riječima, sa velikim zadovoljstvom je konstatovano i da većinu autora, šest od jedanaest, na ovogodišnjem festivalu čine debitanti.

Zatvaranje

- Na zatvaranju festivala, van konkurencije, publika je imala priliku da pogleda film ”Kad svane dan” po scenariju Filipa Davida i Gorana Paskaljevića, u režiji Paskaljevića i u okviru programa ”Preko plota” - rekao je Vojnov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana