“Kratkofil” zavrtio filmsku traku

Mirna Pijetlović
“Kratkofil” zavrtio filmsku traku

Banjaluka - Sedmi međunarodni festival kratkog filma “Kratkofil plus” otvorio je u srijedu uveče na ljetnoj pozornici tvrđave Kastel u Banjaluci vrata filmske magije, koja će ostati otvorena za sve ljubitelje kratke forme do 28. jula.

Festival je počeo interesantnim performansom i videom koji je sve prisutne podsjetio na kultne filmove od 1920. do danas, poslije čeka je manifestaciju zvanično otvorio ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija.

- Izuzetno je važno da se na ovom festivalu, pored filmova kratke forme, prikazuju i dokumentarni, igrani i eksperimentalni filmovi. Ako se tome doda i edukativni aspekt, onda je jasno zašto za “Kratkofil” imaju interesovanja i stvaraoci i publika - rekao je Mutabdžija na otvaranju.

Ove godine je za takmičarski dio festivala stiglo više od 2.000 filmova sa svih kontinenata, a selektori su izabrali 43 filma koji će se boriti za festivalske nagrade.

Direktor festivala Sandra Josović podsjetila je da je održavanje ovogodišnjeg “Kratkofila” bilo dovedeno u pitanje zbog minimalnog budžeta koji iznosi 50.000 maraka.

Direktor programa Vladan Petković rekao je da ne postoji ništa što je samo po sebi pretjerano dominantno u selekciji, već su pokušali da izaberu što raznovrsnije filmove kako bi konkurencija bila ujednačena po kvalitetu.

- Trudili smo se da otkrijemo neke manje poznate filmove i da ne stavljamo ogromne favorite u konkurenciju. Ne bi bilo pravedno da se neki filmovi bore protiv onih koji su nominovani za “Oskara”. Tražili smo ravnotežu u kvalitetu i različitim autorskim pristupima - kazao je Petković.

Član žirija Božidar Trkulja kaže da se nada da će filmovi u selekciji biti dobri, jer je kratka forma sama po sebi izuzetno zanimljiva.

- Kratki filmovi su mali paketići energije koji svakome mogu nešto ponuditi, a kad gledamo kratki film ne moramo čekati dva sata da bismo nešto dobili, jer za dobru priču dovoljno je i deset minuta - dodao je Trkulja.

Kaže da će se pri izboru filmova kojima će dati svoj glas voditi energijom i temom priče, odnosno onim što film može ponuditi publici.

Prve festivalske večeri publika je uživala u bloku takmičarskih filmova koje je nagradila aplauzom, a poslije toga prikazan je dokumentarac “Heri Din Stenton: Djelimično fikcija”.

Drugi festivalski dan obilježile su projekcije kratkih filmova sa festivala BAFTA i Žubrofka, a sinoć je prikazan drugi blok takmičarskih filmova.

Studentski film

- Jedan od filmova sa banjalučke Akademije umjetnosti ušao je u ovogodišnji takmičarski program, tako da razliku između naših i filmova koji su pristigli iz cijelog svijeta možemo vidjeti jedino u nivou produkcije. Kvalitet filma i ideja definitivno može da parira sa bilo kojim svjetskim filmom - istakao je Vladan Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana