Kratki filmovi mame publiku

Mirna Pijetlović
Kratki filmovi mame publiku

Banjaluka - Drugog dana Međunarodnog filmskog festivala “Kratkofil plus” održane su dnevne projekcije sa odličnim kratkim filmovima, a publika je u večernjim časovima uživala u dugometražnom dokumentarnom filmu “Pusi Rajot: Pank molitva”.

Ovaj dokumentarac imao je premijeru na ovogodišnjem filmskom festivalu “Sandens”. Film govori o stvarnoj priči svjetski poznatog benda, čije članice služe kaznu u ruskim zatvorima, usljed “aktivističkog nastupa” izvedenog u pravoslavnoj crkvi Hrista Spasitelja prošle godine u Moskvi. U pitanju je događaj koji je mahom šokirao i zaprepastio svijet.

Reditelji ovog filma Maksim Pozdorovkin i Majk Lerner pozdravili su publiku na prepunom Kastelu, a juče su u Domu omladine razgovarali o filmu sa novinarima i publikom.

Publika je drugog dana festivala pratila najbolje britanske filmove koji su prikazani u programu BAFTA, ali i najnovija poljska ostvarenja koja su na festivalu zahvaljujući saradnji sa festivalom “Žubrofka”.

Ljubitelji sedme umjetnosti imali su priliku da pogledaju i izbor filmova sa festivala “Timishort”. Riječ je o eksperimentalnim i igranim filmovima iz cijelog svijeta sa specifičnim autorskim pristupom.

Međunarodni festival “Kratkofil plus” održava se u Banjaluci uz bogat takmičarski i revijalni program, sa projekcijama u Domu omladine i na tvrđavi Kastel.

Svečanost dodjele nagrada najavljena je za subotu, kada će u 21 čas na tvrđavi Kastel biti dodijeljena priznanja najboljim kratkim filmova po odluci žirija, ali i publike. Program “Kratkofil junior” biće održan u nedjelju u 12 časova.

Čin smaknuća

Trećeg dana festivala trebalo je da bude prikazan dokumentarnim film “Čin smaknuća”, koji je rađen u dansko-britansko-norveškoj koprodukciji.

Novi film američkog režisera Džošue Openhajmera radikalno i beskrupulozno zaranja u dubine prošlosti, hvatajući se s njom u koštac na način kako konvencionalni dokumentarni film zasigurno ne bi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana