Kovačević: Napravili smo film o radničkoj klasi u Kini

Tanjug
Foto: Ilustracija

BEOGRAD - Reditelj Mladen Kovačević gost je nove epizode video serijala "Tanjug Reflektor" gdje otkriva kako je uspio da snimi dokumentarac "Srećna Nova Jivu" o radničkoj klasi u Kini koji je 2. oktobra otvorio prestižni festival "Sedam veličanstvenih" u Beogradu.

Kovačević naglašava da je njegov film imao svjetsku premijeru pre 18 mjeseci na festivalu u Roterdamu. "U međuvremenu smo imali premijere našeg filma u svim zemljama regiona a eto sa priličnim zakašnjenjem prikazan je i u Beogradu", kaže Kovačević i ističe da je proces nastajanja filma "Srećna nova Jivu" bio mnogo lakši nego što je očekivao.

Kako kaže u Kinu je otputovao bez ikakvog prethodnog predznanja, iskustva i ideje kako bi moglo da izgleda snimanje filma u toj posebnoj kulturi i državi. "Svakakvi problemi su mi padali na pamet,a li pristup samom snimanju u Kini nije mogao biti jednostavniji.

Srbija je jedna od tri zemlje na svijetu čijim građanima nije potrebna viza za ulazak u Kinu. Našli smo se u gradu u kojem postoji 600 fabrika za proizvodnju novogodišnjih ukrasa ali taj kuriozitet nije Kine nije bio moja početna ideja za snimanje filma. Želio sam da snimim jednostavan film o svakodnevici običnih ljudi u Kini", kazao je Kovačević.

Prema njegovim riječima u fokusu njegove pažnje bila je radnička klasa u Kini. "Taj grad Juvu nam je dobro došao jer smo videli pripadnike radniočke klase u Kini koji rade i žive u fabričkim krugovima. Oni su neodvojivi deo okruženja, a likovi i priče su se sami nametali. Lične drame, planovi za budućnost, dnevna ritina tih ljudi...sve je u direktnoj vezi sa temom našeg filma", rekao je Kovačević. Velika produkcija ga je dočekala u Kini, a njegovi domaćini su mu pomogli u biranju lokacija za snimanje filma. "Ukoliko bi nam se te lokacije dopale, pronalazili smo junake filma u neposrednoj komunikacij. Neka lica bi nam privukla pažnju i priče koje su izlazile iz tih lica su ušle u film. Napravili smo film od međusobnih dijaloga naših junaka. Pravi junaci našeg filma su grupe prijatelja, bračni parovi, kolege na poslu...", zaključio je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana