Kontroverzna serija “Grizelda” pred gledaocima od četvrtka

Branislav Predojević
Kontroverzna serija “Grizelda” pred gledaocima od četvrtka

MAJAMI - Najnovija “Netfliksova” mini-seriju “Grizelda”, u kojoj glumica Sofija Vergara tumači zloglasnu kraljicu kokaina Grizeldu Blanko, već dugo prate brojne kontroverze iako na male ekrane stiže u četvrtak.

Objava trejlera dočekana je optužbama za glorifikovanje kriminala i nasilja, da bi potom uslijedile prijetnje Grizeldine porodice koja traži zabranu serije zbog navodno neovlašćene upotrebe slike i lika njihove porodice.

Da bude zanimljivije, životna priča žene koja je sa ulice za dvije decenije stigla do statusa šefice kartela i titula narko-kraljice, prevazilazi svaku moguću fikciju. Grizelda je žena koja je bila strah i trepet u podzemlju Majamija i na svom putu ka vrhu pregazila je i sopstvenu porodicu, a navodno je zloglasni Pablo Eskobar govorio da se ne plaši nijednog čovjeka osim žene po imenu Grizelde. Rođena je u Santa Mariji, u Kolumbiji, 14. februara 1943. godine. Kada je imala tri godine, s majkom Anom se preselila u Medeljin, grad na sjeverozapadu zemlje, koji je danas poznat kao dom Pabla Eskobara. Od malih nogu bila je izložena kriminalu i načinu života koji je podrazumijeva oružje, krađu, narkotike i nasilje, a njen bivši ljubavnik Čarls Kozbi pričao je da je Grizelda sa samo 11 godina navodno kidnapovala jedno dijete bogataša, željela da traži otkup za njega i na kraju pucala u njega.

Sredinom šezdesetih je ilegalno emigrirala u Sjedinjene Američke Države, sa lažnim papirima i imenom,  doselila se u njujorški Kvins sa mužem Karlosom Truhiljom i trojicom njihovih sinova, koje je dobila prije 21. godine. Ubrzo se, međutim, udala za Alberta Brava, koji ju je uveo u posao s kokainom, kada je postala poznata kao La Madrina (Kuma) i kraljica kokaina. Sama serija fokusira se na Grizeldu tokom njenog života u Majamiju sedamdesetih i osamdesetih dok koristi svoj šarm za upravljanje poslom i porodicom, zbog čega je zaradila nadimak Kuma. Njen povratak u Ameriku poklopio se sa periodom nasilnih sukoba i “epidemijom kriminala” u Majamiju tokom osamdesetih. Bila je umiješana u tzv rat protiv droge u Majamiju i tzv kokainske kaubojske ratove, kada se ovom drogom trgovalo više nego kanabisom. Distributivna mreža, koja se protezala širom SAD donosila je Grizeldi 80 miliona dolara mjesečno.

Grizeldin treći muž bio je Dario Sepulveda, sa kojim je dobila sina Majkla Korleona (nazvanog po Paćinovom liku u “Kumu”). Par se skrasio u Majamiju i živio u suvom luksuzu, stanovali su u ogromnoj vili, vozili najskuplje automobile, imali privatni avion, a po gradu su se širile svakakve priče o Grizeldi, uključujući i to da je, pod uticajem droge, počela da upada u paranoju. Dok su drugi kriminalci ubijali sa nekom namerom i ciljem, ona je najprije ubijala pa provjeravala da li je to opravdano. U seriji još glume Alberto Gera, Kristijan Tapan, Martin Rodrigez i Džulijana Ajden Martinez. Režiser je Andres Baiz, scenarista Dag Miro, a producent je Erik Njumen, kojeg najbolje znamo kao izvršnog producenta popularnih serija “Narkos” i “Narkos: Meksiko”, koji kaže da je bio fasciniran životom ove žene.

- Nikad nije postojala žena koja je došla tako blizu moći, bogatstvu i poštovanju koje je imala Grizelda. Nijedan preprodavac droge, bilo da se radi o muškarcu ili ženi, nije uspio da izazove isti nivo straha. “Grizelda” je priča o usponu i padu kakvu do sada nismo vidjeli. Uzbudljiva je, emocionalna, smiješna, zastrašujuća i tragična. Grizelda je antiheroj najvišeg reda - rekao je Njumen.

Grizelda je bila u poslu skoro dvije decenije i vjeruju da je bila upletena u više od 200 ubistava. Osuđena je 1985. godine na 15 godina zatvora, tokom robije tri od četiri sina su joj ubijena, a nakon  što su je 2004. godine pustili deportovana je u Kolumbiju. Iako je navodno živjela daleko od narko-biznisa ubijena je 2012. godine, kada je naoružani muškarac na motoru izrešetao dok je izlazila iz mesare, završivši život onako kako ga je i živjela. Prve ocjene na sajtu “Roten tomejtos” imaju impresivnih 92 odsto pozitivnih mišljenja, a sudeći po interesu publike, “Netfliks” po svemu sudeći ima još jednu hit seriju.

Tužba

Serija je nastajala osam godina, a Grizeldin posljednji živi sin, Majkl Korleone koji stoji iza tužbe, kaže da je bio svjestan interesa da se ispriča priča o njegovoj majci te da su mu ponudili pomoć u stvaranju serije, ali su odbijeni.

- Pozvali su nas da sjednemo s njima i rekli nam da za nas nema mjesta u projektu. Sofijin tim i kreatori “Netfliksa” bili su bez poštovanja. Na kraju su sami proizveli seriju bez ključnih detalja o porodici Blanko - rekla je Majklova advokatica Elisa Galovej. Sam Majkl bio je vrlo jasan.

- Sve što imam da kažem je, da je moja majka živa, Sofija se ne bi dobro provela - rekao je Majkl i dodao da ga dodatno vrijeđa što je Sofija iz Kolumbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana