Kompanija “Amazon” kupila legendarni MGM studio: Holivudski lav u kandžama striminga

Branislav Predojević
Kompanija “Amazon” kupila legendarni MGM studio: Holivudski lav u kandžama striminga

NjUJORK - Milijarder Džef Bezos, vlasnik kompanije “Amazon”, kupio je legendarni MGM studio uz dogovor vrijedan 8,5 milijardi dolara, kako bi pojačao kreativnu moć svog striming servisa “Amazon prajm video”.

Kupovina slavnog studija i njegovog zaštitnog znaka lava Lea novi je tektonski potres u Holivudu, nakon što je “Dizni” platio za “Marvel” i “Lukasfilm” pojedinačno oko osam milijardi dolara. Ipak, i ova skupa kupovina je relativno skroman posao u odnosu na ugovor težak 71,3 milijarde dolara, koliko je kompanija Mikija Mausa platila za “20th Century Fox” 2019. godine. Kada se uzme u obzir da će novi ugovor donijeti “Amazonu” više od 4.000 filmova i 17.000 epizoda serijskog programa za striming, uključujući ogromne franšize poput “Džejmsa Bonda”, “Rokija” i “Nemoguće misije”, jasno je zašto je Bezos pristao na ovu kupovinu.

Osim korišćenja postojećeg kataloga, ugovor će te franšize staviti na čelo “Amazonovih” planova usmjerenih na budućnost novih produkcija, kao što su odvojene priče serijala o Džejmsu Bondu, sa Anom de Armas u glavnoj roli ili priče o mladom Rokiju i slične varijacije na teme.

Takođe, ova akvizicija donosi “Amazonu” vrijedno oružje u borbi sa striming konkurentima kao što su “Netfliks” i “Dizni plus”. Klasični filmovi kao, na primjer, “Ben Hur”, “12 gnjevnih ljudi”, “Kad jaganjci utihnu”, “Robokap” vlasništvo su ovog studija koje bi moglo ojačati rejtinge “Prajm videa”, kao i televizijske serije kao što su “Fargo” i “Sluškinjina priča” .

Glavni operativni direktor MGM-a Kris Briton oduševljen je budućnošću jednog od najstarijih kinematografskih studija.

- Uzbuđeni smo zbog studija i njegovog obilja kultnih brendova, legendarnih filmova i televizijskih serija, te našeg nevjerovatnog tima i kreativnih partnera koji će se pridružiti porodici “Prajm videa” - rekao je Briton i dodao da je namjera da publici pruže najbolji sadržaj u godinama koje dolaze.

Prodaja jednog od posljednjih simbola klasičnog Holivuda jasno pokazuje da se rat striming servisa oko publike nastavlja nesmanjenim žarom, dok nekadašnje kraljevstvo filmske industrije polako prelazi u ruke moćnih gospodara tehnološko-digitalne industrije 21. vijeka.

Istorija

Studio “Metro-Goldvin-Majer” ili MGM jedna je od najpoznatijih američkih medijskih kompanija, koju je davne 1924. godine osnovao Markus Lev. Studio je angažovao brojne poznate glumce pod ugovorom, a njihov slogan je bio: “Više zvijezda nego što ih ima na nebu”, i ubrzo je postao jedan od filmskih studija poznatih kao velikih pet koji su decenijama vladali Holivudom. Poslije nekoliko velikih kupovina i prodaja, studio je 2010. godine podnio zahtjev za stečaj, ali je nakon reorganizacije nastavio sa radom, da bi se tokom 2021. godine najavilo da pregovara sa “Amazonom”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana