Klasik “U zmajevom gnijezdu” dobija novo izdanje nakon pola vijeka

Branislav Predojević
Klasik “U zmajevom gnijezdu” dobija novo izdanje nakon pola vijeka

LOS ANĐELES - Klasik akcionog filma “U zmajevom gnijezdu”, u godini u kojoj obilježavamo pola vijeka od njegovog izlaska, dobija novo izdanje koje će studio “Varner” objaviti 12. septembra.

Novi boks-set slavi 50 godina klasika koji je Brusa Lija pretvorio u globalnu ikonu filma i borilačkih vještina u raskošnoj ultra 4K HD verziji sa restaurisanom slikom i zvukom, uz brojne bonus materijale za obožavaoce.

Originalno je film, u režiji Roberta Kluzea prema priči koju je napisao Majkl Alin, bio posljednji završeni filmski nastup Brusa Lija prije njegove tragične smrti 20. jula 1973. u dobi od 32 godine.

Snimljen u koprodukciji Amerike i Hongkonga premijerno je prikazan u Los Anđelesu 19. avgusta 1973, mjesec nakon Lijeve smrti, postavši globalni hit i pretvorivši pokojnu zvijezdu u besmrtnika. Procjenjuje se da je zaradio preko 400 miliona američkih dolara širom svijeta (ekvivalent u današnjem vremenu bio bi preko 2 milijarde dolara prilagođenih inflaciji od 2023. godine), uz budžet od 850.000 dolara. Pošto je zaradio 400 puta više u odnosu na budžet, postao je  jedan od najprofitabilnijih filmova svih vremena.

Takođe je bio naširoko cijenjen kao jedan od najvećih filmova o borilačkim vještinama svih vremena uz ogroman uticaj na druge autore poput Kventina Tarantina ili Gareta Edvardsa.

U “Zmajevom gnijezdu” je među prvim filmovima koji su kombinovali akciju borilačkih vještina s elementima špijunskog filma i žanrom blekeksploatejšen filma u nastajanju, a njegov uspjeh doveo je do niza sličnih produkcija. Odlično izvedena podjela uloga u kojoj su uz Brusa Lija glavne uloge tumačili Džon Sakson (bijeli) i Džim Keli (crni) glumac sjajno je pogodila ukus publike širom planete, a njegova tema izazvala je naučne debate o promjenama koje se dešavaju u postkolonijalnim azijskim društvima nakon završetka Drugog svjetskog rat.

Svojim uspjehom film je dao ogroman doprinos širenju svjetskog interesa za borilačke vještine, postavši inspiracija za brojna djela, akcione filmove, televizijske emisije, video-igre, stripove, mange i anime. Po izlasku, film je u početku dobio različite kritike od nekoliko kritičara, ali je na kraju bio dobro prihvaćen od strane većine kritičara i naširoko se smatra jednim od najboljih ostvarenja iz 1973. godine.

 Film danas ima ocjenu odobravanja od 88 odsto na stranici za prikupljanje recenzija “Roten tomejtos” na osnovu 73 recenzije, sa prosječnom ocjenom 7,70. Na sajtu “Metakritik” ima prosječnu ocjenu od 83 odsto na osnovu recenzija 16 kritičara, što ukazuje na “univerzalno priznanje”.

Argentinski muzičar Lalo Šifrin komponovao je muziku za film, koja je stekla kultni status. Iako je Šifrin u to vrijeme bio nadaleko poznat po svojim džez partiturama, on je u ovaj saundtrek prateći multirasnu ideju filma uključio funk i tradicionalne elemente zvukova iz Kine, Koreje i Japana. Saundtrek je prodat u preko pola miliona primjeraka, čime je zaradio zlatni rekord uz bezbrojne imitacije.

Veterani

Kada je film izašao, zapadna publika nije imala pojma o pedigreu glumačke ekipe iz Hongkonga, osim donekle samog Lija. Glavni negativac Šejk Kan je snimio više od 400 filmova, a većina njih su bili filmovi o borilačkim vještinama u kojima je on prikazan kao negativac. Glumica Anđela Mao Jing sa 18 snimljenih već je stekla kultni status heroine kung-fua, tako da su borbe koje je vodila u ovom filmu bile lagana šetnja parkom za nju i njenog vijetnamskog kolegu šampiona u karateu Boloa koji je bio veteran sa 28 kung-fu filmova.  Samo Hung, jedan od sporednih likova, borio se u 42 kung-fu filma i bio je glavni instruktor borilačkih vještina u 17 od njih do snimanja ovog filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana