Klasik “crnog talasa” u novom ruhu

Branislav Predojević
Klasik “crnog talasa” u novom ruhu

BEOGRAD - Kultno ostvarenje “Buđenje pacova” iz 1967. godine, reditelja, scenariste i književnika Živojina Žike Pavlovića, još je jedan film koji je dobio novo ruho digitalnom restauracijom u okviru projekta Jugoslovenske kinoteke.

Klasik srpskog i jugoslovenskog filma režirao je jedan od najznačajnijih reditelja crnog talasa, kao i eminentni književnik, slikar i profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

“I pacov čeka svoje buđenje, čeka svoje zvono, čeka prasak sunca, koje bi mutnom sjaju njegovog oka, dao sjaj života i slavu praznika”,  stihovi su proslavljenog pjesnika Tomasa Sternsa Eliota, koji se nalaze na početnoj strani knjige snimanja za “Buđenje pacova” i ujedno otvaraju priču Živojina Pavlovića o svakodnevnim problemima malog čovjeka. Borba za egzistenciju, briga prema porodici, traganje za smislom života, za ljubavlju, priča o prevari, očekivanjima, iznevjerenim nadama, otrežnjenju, javljaju se kao glavni motiv filma čiji scenario potpisuju Dragoljub Ivković, Ljubiša Kozomora i Gordan Mihić.

Snimljeno u produkciji “Centar filma”, ovo ostvarenje prenosi priču o jednom usamljenom čovjeku koji se bori da pronađe novac za liječenje svoje bolesne sestre, dok istovremeno pokušava da pobjegne od svoje prošlosti. Tragajući za poslom i novcem, on se zaljubljuje u nepoznatu djevojku za koju vjeruje da predstavlja prekretnicu u njegovom životu. Kada njegova iluzija o sreći dostigne vrhunac, djevojka krišom odlazi s njegovim novcem, ostavljajući ga razočaranog i prevarenog.

Film je iste godine prikazan na filmskom festivalu u Berlinu, u glavnoj takmičarskoj selekciji, a reditelj Živojin Pavlović osvojio je “Srebrnog medveda” za ovo svoje ostvarenje, kao i “Srebrnu arenu” u Puli. Glavne uloge tumačili su priznati glumci Slobodan Perović i Dušica Žegarac. Vrijedne role dali su Pavle Vuisić, Severin Bijelić, Mirjana Blašković, Mića Tomić, Milan Jelić, Nikola Milić, Snežana Likić, Tomanija Đuričko. U autorskoj ekipi su bili slavni direktor fotografije Milorad Jakšić Fanđo, montažerka Olga Skrigin i scenograf Dragoljub Ivkov.

Povodom pedesetogodišnjice ovog filma, u Kulturnom centru Baraka 2017. bila je organizovana izložba “Buđenje pacova - Živojin Žika Pavlović”.

Naslovi

U Odjeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju arhiva Jugoslovenske kinoteke do sada su digitalno restaurirana 22 ostvarenja, među kojima su “Nacionalna klasa”, “Varljivo leto ’68”, “Davitelj protiv davitelja”, “Balkanski špijun”, “Majstori, majstori”, “Lepota poroka” i “Bal na vodi”. Projekat digitalne restauracije Jugoslovenska kinoteka i kompanija “A1” započele su 2017. s ciljem da se restauracijom originalnih traka sačuvaju i zaštite remek-djela srpske kinematografije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana