Kinoteke Republike Srpske: Kraj marta uz filmove Alfreda Hičkoka

Srna
Foto: Ilustracija

PALE- Martovska "Filmoteka", koju Kinoteka Republike Srpske organizuje sutra i u srijedu, 30. marta, na Palama, posvećena je najvećem majstoru misterije i horora Alfredu Hičkoku.

Sutra će biti prikazan prvi Hičkokov film snimljen u tehnikoloru "Konopac" iz 1948. godine.

Prava genijalnost ovog filma nije u scenariju, već u eksperimentu sa tehnikolorom. Hičkok je želio da zna da li je moguće napraviti film koji djeluje kao da je snimljen iz jednog jedinog kadra, kao predstava u kojoj zavjesa nikada ne pada.

U ono vrijeme kritičari na eskperiment nisu odreagovali pozitivno, nazvali su film promašajem. Ali zato danas, sedam decenija kasnije, ovaj psihološi triler izgleda moderno i uzbudljivo za gledanje, što svakako pokazuje koliko je Hičkok bio ispred svog vremena, saopšteno je iz Kinoteke.

Drugi film na programu "Filmoteke" je psihološki triler, zasnovan na romanu Patriše Hajsmit, "Stranci u vozu" iz 1951. godine.

To je priča o dogovoru o ubistvu, koji su kao šalu sklopila dva mladića, Bruno i Gaj. Oni su se slučajno sreli u vozu i dogovorili da svaki od njih ubije onu osobu koja stoji drugome na putu. No jedan od njih neočekivano ispunjava svoj dio ovog šaljivog dogovora.

Film je imao jednu nominaciju za "Oskara" i to za najbolju fotografiju, a direktor fotografije za ovaj film Robert Berks, uz samo jedan izuzetak, ostao je Hičkokov stalni saradnik do kraja života.

"Filmoteka" će biti održana u amfiteatru Ekonomskog fakulteta na Palama sa početkom od 19.00 časova, a ulaz za publiku je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana