“Karate Kid” slavi 40. rođendan: Jedan udarac u pravo vrijeme!

Branislav Predojević
“Karate Kid” slavi 40. rođendan: Jedan udarac u pravo vrijeme!

LOS ANĐELES - Prošlo je punih 40 godina otkako je tada slabo poznati glumac Ralf Mačio postao poznato svjetsko ime sa svojim portretom mršavog klinca iz Nju Džersija koji sruši lokalnog nasilnika uz pomoć netipičnog treninga gospodina Mijagija u tumačenju Pata Morite.

Naravno, u pitanju je glavna zvijezda malog sportskog filma “Karate Kid” koji će tokom 1984. godine postati globalni fenomen, čije se posljedice na pop kulturu osjećaju i danas. Tačnije rečeno, striming div “Netfliks” je krajem prošlog mjeseca premijerno predstavio prvi trejler za dvodijelnu šestu i posljednju sezonu serije “Kobra Kai”, svog proslavljenog spin-ofa filmskog serijala “Karate Kid”, a ova serija je samo najsvježija cigla monumentalne građevine rođene iz nasljeđa niskobudžetnog filma  u režiji Džona G. Avildsona po scenariju Roberta Marka Kamena.

Sama franšiza započeta je jednim jednostavnim filmom o dječaku koji se sa svojom majkom preselio u Kaliforniju i postao učenik misterioznog učitelja karatea i ratnog veterana. Klasična priča o neprilagođenom klincu Danijelu Larusu  i usamljenom gospodinu Mijagiju, koje splet okolnosti spoji prvo u čudno savezništvo, a potom i u životno prijateljstvo, bila je ogroman hit i početak pop fenomena koji traje i četiri decenije kasnije.

Originalni film bio je proizvod saradnje dva filmska stvaraoca, a njihova istorija ih čini savršenim izborom da stvore jedan ovakav film. Film je napisao scenarista Kamen, koji je  priču  bazirao na svom životu (doživio napad bande nasilnika sa 17 godina), kao i na detaljima iz novinskog članka o samohranoj majci koja je trenirala borilačke vještine kako bi se odbranila od nasilnika. Kamen je potom sarađivao sa režiserom Džonom G. Avildsenom, režiserom legenranog ”Rokija”, filma koji dijeli mnoge segmente priče i teme sa pričom o karate klincu. “Karate Kid” je bio mali film, zasnovan uglavnom na uspjehu Avildsenovih prošlih filmova, sa budžetom od samo osam miliona dolara. Iako očekivanja od “Karate Kida” nisu bila posebno velika, priča o klincu koji se uz pomoć karatea izbori sa nasilnicima, osvoji djevojku i stekne prijatelja za sva vremena očarala je publiku širom svijeta.

Film je na kraju zaradio 130,8 miliona dolara, što je bilo dovoljno da postane jedan od najvećih hitova godine. Tačnije rečeno, bio je peti na listi filmova sa najvećom zaradom iz 1984. godine, što je impresivno s obzirom na to da je bio iza “Istjerivača duhova”, “Policajaca s Beverli Hilsa”, “Indijane Džonsa i ukletog hrama” te “Gremlina”. Film je revitalizovao glumačku karijeru Pata Morite, koji je ranije bio poznat uglavnom po komičnim ulogama, te mu je donio nominaciju za “Oskara” za najboljeg sporednog glumca. Maćio je od talentovanog klinca postao superzvijezda, ali je ostao u sjenci uloge koja ga je proslavila, dok je film odigrao možda i ključnu ulogu u globalnoj promociji karatea uz milione djece koja su imitirala legendarni udarac iz stava ždrala širom planete.

Nakon uspjeha prvog filma, nastavak je brzo dobio zeleno svjetlo i još brže pušten u produkciju pa je “Karate Kid 2”  objavljen 1986. Iako nije bio tako kritički uspješan, postigao je sličan nivo komercijalnog uspjeha, zaradivši 130 miliona dolara uz budžet od 12,5 miliona dolara. Zatim je snimljen još jedan film, koji je objavljen 1989. godine i zaradio je 38,9 miliona dolara uz budžet od 12,5 miliona dolara. Iako su mnogi treći film smatrali razočaranjem, nije bilo ni govora o kraju franšize. Prosto, studio nije planirao da pusti iz kandži svoju zlatnu koku pa je odlučeno da se serijal ponovo osmisli, odlučivši da ostavi iza sebe Danijela Larusa i pređe na novu protagonistkinju po imenu Džuli Pirs, koju je glumila tada mlada Hilari Svonk u filmu “Sljedeći Karate Kid” iz 1994. godine, koji je zaradio 15,8 miliona dolara uz budžet od 12 miliona dolara uz očajne kritike pa je serijal privremeno obustavljen.

Ipak, film je ponovo postao relevantan 2010. godine sa rimejkom u kojem su Džajden Smit kao Dri Parker i Džeki Čen kao gospodin Han ponovili uloge Mačija i Morite, samo sa radnjom smještenom u Kini. Rimejk je zaradio 359,1 milion dolara uz budžet od 40 miliona dolara i pokazao da i dalje postoji interesovanje za franšizu. Međutim, studio se odlučio za mnogo jeftiniju televizijsku varijantu pa je stvorena serija “Kobra Kai” smještena u istoj vremenskoj liniji kao i originalna priča o Karate Kidu, s tim da prati originalnog filmskog negativca Džonija Lorensa (Vilijam Zabka) kada odluči da ponovo otvori dođo titularnog rivala.

Zabavna i šarmantno napisana priča na opšte iznenađenje uspjehom je nadmašila sva očekivanja omogućivši sporednim likovima iz originalnog filma da ispričaju svoje priče, a povratak Ralfa Mačija kao Danijela bio je samo šlag na torti uspjeha. Serija bi trebalo da se završi šestom sezonom, a Mačio bi trebalo da snimi sljedeći film “Karate Kid” početkom sljedećeg ljeta u saradnji sa Džekijem Čenom, koji bi trebalo da ponovi svoju rolu gospodina Hana, spajajući sve linije serijala u jednu cjelinu. Ukoliko film ispuni očekivanja, a male su šanse da se to ne desi, sigurni smo da će još mnogo klinaca širom svijeta oblačiti bijeli kimono i izvoditi kate kao klinac iz Nju Džersija prije četiri decenije.

Proslava

Kako bi proslavio 40. godišnjicu, studio “Kolombija” ponovo objavljuje 4K restauraciju filma na ultra-HD blu-rej disku.

Izdanje dolazi u kompletu sa dolbi slikom i dolbi atmos zvukom i biće smješteno u VHS kutiju u retro stilu iz osamdesetih. Možda najprivlačnija vijest za ljubitelje filma jesu bonus materijali koji uključuju više od 30 minuta nearhiviranih izbrisanih scena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana