Kan i “Getsbi” u punom sjaju

Agencije
Kan i “Getsbi” u punom sjaju

Kan - Filmski festival u Kanu biće otvoren danas projekcijom “Velikog Getsbija” australijskog reditelja Baza Lurmana, filma koji savršeno odgovara glamuru najvećeg filmskog festivala na svijetu, javile su agencije.

Odluka da 3D adaptacija romana F. Skota Ficdžeralda sa Leonardom Dikapriom u glavnoj ulozi otvori Kan iznenadila je mnoge, jer festival na francuskoj rivijeri uglavnom otvaraju svjetske premijere, dok je “Getsbi” već prikazan u SAD prošle sedmice, uz mlake kritike, ali solidnu prodaju ulaznica.

Očekuje se da će crvenim tepihom festivala, koji će trajati 12 dana, prošetati Majkl Daglas, Met Dejmon, Rajan Gosling, Ema Votson i bolivudski veteran Amitab Bahčan.

Njihovi filmovi biće podvrgnuti jednom od najstrožih testova - udovoljavanju kanskim kritičarima, koji redovno izvižde i uz povike “bu!” isprate filmove koji im se ne dopadnu. Iza kulisa, oko 40.000 filmskih profesionalaca pokušaće da otkupe i prodaju nove hitove na najvažnijem filmskom tržištu godine.

Kritičari su pohvalili ovogodišnju selekciju filmova 66. festivala, ocijenivši da je riječ o snažnoj listi na kojoj se nalaze kako filmovi za publiku, tako i umjetnička ostvarenja.

Američki reditelji režirali su pet od 20 filmova u takmičarskom programu, što je njihovo najveće pojavljivanje u proteklih šest godina. Žiri, sa režiserom Stivenom Spilbergom na čelu, dodijeliće “Zlatnu palmu” najboljem filmu posljednjeg dana festivala, 26. maja.

Film Stivena Soderberga “Behind The Candelabra”, sa Daglasom kao Liberačijem i Dejmonom kao njegovim mladim ljubavnikom, već izaziva veliko interesovanje, naročito zbog toga što je Soderberg najavio da bi to mogao da bude njegov posljednji film.

U centru pažnje su novi film Džoela i Itana Koena “Inside Llewyn Davis”, o njujorškoj folk sceni 1960-ih, “The Immigrant” Džejmsa Greja, vampirski film Džima Džarmuša “Only Lovers Left Alive” i “Nebraska” Aleksandra Pejna.

Kritičari

Kritičari su već izdvojili, kao snažne drame, filmove “Le Pase” iranskog režisera Ašgara Farhadija, koji je dobio “Oskara” za “Razvod” i “Like Father, Like Son” Japanca Hirokazua Korede.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana