Kako su Skarlet i Ret šokirali svijet

B92
Kako su Skarlet i Ret šokirali svijet

London - Dok je nekada je “prokletstvo” šokiralo filmski svijet, danas je to jedanaestogodišnjakinja koja prije obračuna sa kriminalcima voli sočno da opsuje, prenosi B92.

U novom nastavku filma “Fajter” junakinju po imenu Opasnica upoznajemo na početku filma kako protestuje zbog toga što svaki put kada opsuje mora da ostavi dolar u teglu svojih staratelja.

To je jasna referenca na scenu iz prvog filma u kojem se, tadašnja jedanaestogodišnjakinja, Opasnica obračunava sa zločincima uz riječnik koji svakako nije primjeren njenom uzrastu.

Malo upozorenje, i u drugom dijelu filma spektakularnu zavšrnicu prati sočna psovka.

Debata koju je pokrenuo njen lik aktualizovala je pitanje cenzure i samocenzure koja vlada u Holivudu, piše britanski “Gardijan”.

Dovoljno je vratiti se na filmski klasik “Prohujalo sa vihorom”. Te 1939. godine producenti su poklekli pred zahtjevom reditelja da se u konačnoj verziji čuje jedna strašna vijest.

Tako je prvi put bioskopska publika imala priliku da na velikom platnu čuje riječ – prokletstvo!

Veliki je skandal nastao poslije toga...

Samo nekoliko godina ranije, publika na probnoj projekciji horor filma “Nakaze” burno je reagovala.

Jedna od prisutnih gledateljki tvrdila je da je doživjela pobačaj tokom projekcije, i tužila je MGM studio.

Uprkos negodovanju, reditelj Tod Brauning nije odustao od šokantnog poteza – angažovanja osobe sa fizičkim deformitetom za jednu od uloga.

Dvije decenije kasnije britanski moralni dušebrižnici dozvolili su kadrove golotinje u dokumentarcu “Edenski vrt” iz 1954.

Kao opravdanje naveli su podatak da film ima obrazovnu vrijednost, pa je važno što vjerodostojnije prikazati pomenute detalje.

Sa ukidanjem drakonskog zakona o cenzuri 1968. godine, uslijedile su prilično liberalne filmske sedamdesete.

Tako je već 1971. godine na filmu, prvu put u krupnom kadru, glumac izgovorio žargonsku riječ za ženski polni organ.

Za to je bio zadužen dežurni holivudski nevaljalko, slavni glumac Džek Nikolson u filmu “Seksualno saznanje”.

Publika željna scena ekstremnog nasilja uživala je tako u filmu “Posljednja kuća sa lijeve strane”, dok su ljubitelji filmskog seksa “Posljednji tango u Parizu” vjerovatno gledali više puta.

Od skorijih, pomena vrijednih oblika cenzure, “Gardijan” navodi i “Srpski film” Srđana Spasojevića, uz komentar da je pornografijom nabijen scenario kao istrgnut iz memoara ozloglašenog vlaškog kneza Vlada Cepeša Trećeg, poznatijeg kao Vlad Drakula.

Pomena vrijedan je i dokumentarac “The Aristocrats” iz 2005. o takozvanim masnim šalama, koji je postao prvi film zabranjen za mlađe od 18. godina, samo zbog količine psovki u njemu.

Očigledno da nekoga od viška i glava zaboli...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana