Kako je film “Zvuk slobode” postao medijski fenomen godine: Priča o trgovini djecom podijelila Ameriku

Branislav Predojević
Kako je film “Zvuk slobode” postao medijski fenomen godine: Priča o trgovini djecom podijelila Ameriku

LOS ANĐELES - Niskobudžetni film “Zvuk slobode”, priča o bivšem vladinom agentu koji razbija lanac seksualnog zlostavljanja djece u Kolumbiji, postao je jedan od filmskih i medijskih fenomena godine, izazivajući brojne kontroverze, kako svojim uspjehom, tako i društvenom polemikom.

Ova mala nezavisna drama sa religijskim prizvukom, meksičkog režisera i scenariste Alehandra Monteverda, takmičila se sa blokbasterima poput “Indijane Džonsa”, “Nemoguće misije”, “Barbi” i “Openhajmera” i pri tome ne samo da nije izgubila bitku već je svoj budžet od 14 miliona dolara pretvorila u ogromnu zaradu od 155 miliona dolara.

Da bude zanimljivije, film slabo poznatog studija “Ejndžel” izazvao je pravu političku pometnju i oštre društvene sukobe u američkoj javnosti, uključujući optužbe za podsticanje teorija zavjere kontroverznog pokreta “Kjuanon”, desničarenje i vjerski fundamentalizam, što mu je napravilo dodatnu reklamu, a mali studio preko noći pretvorilo u svojevrsnog nezavisnog giganta.

Liberalno-demokratski nastrojen magazin “Roling stoun” nazvao je film trilerom bez boja i referencom na raširenu teoriju zavjere, koja kaže da se Donald Tramp bori protiv elitnog zavjeta satanističkih pedofila. Ipak, negativne kritike uglavnom dolaze iz ljevičarskih medija, dok su desničarske publikacije imale potpuno drugačiji stav hvaleći hrabrost filma da se uhvati u koštac sa bolnom temom. Ideja da elitne grupe trgovaca djecom i seksom vrebaju svuda možda i jeste ključna ideja kontroverznog pokreta “Kjuanon”, ali nakon skandala oko milijardera Džefrija Epštejna i njegovog “Lolita ekspresa” postalo je jasno da sve te priče nisu samo internet teorije. Dodatno ulje na vatru dolile su izjave glavnog glumca Džima Kavizela, poznatog po ulozi Isusa u filmu “Pasija”, koji je podržao neke ideje pokreta “Kjuanon”, što je uz provokativnu temu filma pretvorilo “Zvuk slobode”, u žarišnu tačku kulturno-političkog rata u SAD. Direktor studija Nil Harmon negirao je veze sa pokretom “Kjuanon” i distancirao se od primjedbi zvijezde svog hita, tvrdeći da to nisu stavovi producenata.

Sam film imao je dug put do američkih bioskopa. Snimljen je 2018. godine, kupio ga je “21 Senčjuri foks”, ali je povučen kada je taj studio kupio veliki “Dizni”, prije nego što je film otkupio mali “Ejndžel”, koji nije u Holivudu, već u Juti i koji je ranije postao kontroverzan sa svojim čudnim striming projektom filtriranja filmova od neprimjernog sadržaja, zbog čega su ga tužili veliki studiji.

Kada je otkupila film, kompanija je saopštila da je 7.000 investitora uložilo ukupno pet miliona dolara kako bi plasirali film putem postova na društvenim mrežama i konvencionalnog oglašavanja. Prethodni projekti studija su stvorili grupu od oko 100.000 filmskih obožavalaca za koje Harmon priznaje da su vjerski nastrojeni, ali da to ne utiče na rad studija, koji podstiče filmske gledaoce da plate unaprijed i doniraju cijenu ulaznice kao način da podrže film. Crkve i konzervativne organizacije su kupile serije karata, što je izazvalo kritike da film nema bioskopsku publiku, već služi kao propagandno sredstvo.

S druge strane, marketinški materijal je u velikoj mjeri podstakao zabrinutost zbog trgovine djecom u stvarnom svijetu. Jednako kontroverzni glumac i režiser Mel Gibson je podržao film, a Kavizel je snimio promotivni klip u kojem je ponovio rečenicu iz filma pozivajući ljude da ga pogledaju jer tako mogu poslati poruku da djeca nisu na prodaju.

Film je za samo mjesec dana višestruko isplatio svoj budžet, a izvan političke debate dobio je niz dosta pozitivnih kritika.

Režiser Monteverdo kaže da je film za njega bio poziv na temu koja ­ga je duboko pogodila na ličnom planu.

- Napisao sam osnovni scenario za film 2017. godine, nakon što sam bio uznemiren gledajući neke emisije o trgovini djecom. Znao sam za trgovinu ljudima. Jednostavno, nisam znao za trgovinu djecom radi seksualnog iskorišćavanja - rekao je Montverdo.

Režiser priznaje da je zbunjen jer nikada nije mogao ni zamisliti da će njegov film biti finansijski uspješan ili zaglibljen u kontroverzama.

- Nikada nisam namjeravao da snimim film kojim bih proslavio Tima Balarda ili “Kjuanon”. Ovo je film koji treba da skrene pažnju na važan problem i temu koju sam gledao u mejnstrim medijima. Uvijek sam mislio da je ovo film koji će okupiti ljude - kazao je režiser.

Umjesto toga, čini se da njegovo ostvarenje ilustruje duboke podjele u modernom društvu, ali s druge strane, dok rastu kontroverze, raste i broj gledalaca i zarada filma, a “Zvuk slobode” tek čeka svjetska distribucija.

Balard

Glavni lik baziran je na Timotiju Balardu, bivšem agentu Ministarstva nacionalne bezbjednosti koji je osnovao neprofitnu organizaciju za borbu protiv trgovine ljudima OUR. Film je nastao dvije godine prije eksplozije teorija pokreta “Kjuanon”, a Balard je u međuvremenu napustio OUR, uz optužbe saradnika za samopromovisanje. Glavne uloge, uz Kavizela, glume Mira Sorvino i Bil Kemp, a Bil Rod je pomogao pri pisanju scenarija filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana