Kako je film “Bilo ko osim tebe” postao bioskopski fenomen VIDEO

Branislav Predojević
Kako je film “Bilo ko osim tebe” postao bioskopski fenomen VIDEO

LOS ANĐELES - Niskobudžetna romantična komedija “Bilo ko osim tebe” sa Sidni Svini i Glenom Pauleom u glavnim ulogama, postala je prvi bioskopski fenomen ove godine, demonstrirajući neka nova pravila igre unutar Holivuda.

Film režisera Vila Gluka “Bilo ko osim tebe” labavo zasnovan na Šekspirovoj drami “Mnogo buke ni oko čega”, potpuno neočekivano postao je hit na blagajnama i zaradio preko 185 miliona dolara na globalnom tržištu,  uz budžet od 25 miliona dolara. Osim za holivudske prilike skromnog budžet, nakon premijere imao je osrednje kritike i skroman start u prvoj sedmici prikazivanja, ali je potom naglo eksplodirao na blagajnama i počeo je iz sedmice u sedmicu da povećava zaradu što se ne dešava često u filmskoj industriji. 

Ono što je film imao na svojoj strani kao adut iznenađenja, a što filmska industrija nije uzimala za ozbiljno, jeste nekoliko važnih činjenica u rasponu od aktuelnih glumačkih zvijezda nove generacije, zatim studija sklonog marketinškom eksperimentu, do potcjenjivanja moći društvenih mreža poput “Tik toka”. Nošen harizmom, seksepilom i talentom glumačkih zvijezda mlađe generacije Svini i Pauela, uz više nego evidentnu hemiju između njih, brzo je privukao novu generaciju publike i to njihovim oružjem. Nakon što je tokom božićnog vikenda otvorio sa niskih osam miliona dolara, filmska romansa Sidni Svini i Glena Pauela, postala je viralna nakon što su gledaoci filma počeli da preplavljuju “Tik­ tok” snimcima na kojima imitiraju scene sa glumcima iz filma u kojima plešu i pjevaju uz pjesmu “Unnjritten” iz 2004. Snimci koji su gledaoci sami napravili postali su toliko poznati da su u bioskopima širom zemlje gledaoci čekali kraj kako bi mogli da počnu pjevati. U svom drugom vikendu, film  je skočio sa 45,6 odsto, što je treće najbolje izdanje u istoriji da bi odmah zatim postao film u istoriji koji je zaradio više u svom trećem vikendu (9,8 miliona dolara) nego na otvaranju.

Sve je ovo poništilo argumente marketinških istraživanja da romantične komedije spadaju u nadležnosti striminga i da mlađi ljudi nisu zainteresovani da ih gledaju na velikom platnu kao zajedničko iskustvo, kao što bi to učinili sa horor filmom.

Režiser Gluk kaže da je on u startu priču vidio kao idealan materijal za bioskop, prikladan za zajedničko iskustvo.

- Šekspir je postavio svoje drame pred publiku u “Glob” teatru prije 400 godina, a ova vrste priča i danas je održiva pred publikom u bioskopima. Osjetio sam da je najvažnija stvar koja je nedostajala ovih posljednjih nekoliko godina blokbaster ere i pandemijske izolacije, u stvari dijeljenje romantičnih iskustava u bioskopu - rekao je Gluk.

Sa druge strane, ispostavilo se da je “Tik­ tok” savršeno mjesto da povećate interesovanje za film među mlađom demografijom gledalaca i da pokrenete ono što je najpotrebnije za uspjeh filma, pohvalu od usta do usta.

Prilagođeni sadržaji mogu se širiti poput požara na “Tik­ toku”, kao na primjer snimka Majlsa Tejlera koji pleše na svjetskoj premijeri filma “Top Gan: Maverik” 2022, koji je doslovno privukao mlađu publiku u bioskop ili da ne pominjemo ulogu “Tik­ toka” u stvaranju fenomena “Barbihajmer” prošlog ljeta. Studio “Soni” smišljeno je nakon premijere plasirao prilagođen sadržaja za “Tik­ tok”, uključujući vratolomije između svojih zvijezda Svini i Pauela, a jedan od njih dobio je 18 miliona pregleda na “Tik­ toku”, dok je zvanični trejler stigao samo do osam.

Uz sugestiju da gledaoci objavljuju sopstvene rekreacije i glavna zvijezda Svini, koja ima milione pratilaca, takođe je ponovo objavila svoje rekreacije na različitim društvenim kanalima i dok ste rekli “Tik tok”, film od kojeg niko ništa nije očekivao postao je prvi bioskopski fenomen 2024. godine.

Brojke

Koliko je film udario u puls generacije koja traži zabavu na “Tik­ toku”, osim zarade govore i brojke koje prate materijal iz filma na ovoj mreži.

Do 5. februara, haštag “Anyone But You” premašio je dvije milijarde pregleda na “Tik toku”, dok je haštag “Unwritten” imao 300 miliona pregleda i više od 54,500 objava. Osim toga, pjesma “Unwritten” se prvi put pojavila na “Spotifaj” top 200 od 2004 i na zvaničnim top-listama u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana