"Južni vetar: Ubrzanje" stigao i u banjalučke bioskope: Tamna strana naše stvarnosti

Milanka Mitrić
Foto: D.Pozderović

BANjALUKA - Nakon premijera s glumačkom i autorskom ekipom u Srbiji i Hrvatskoj, ekipa filma "Južni vetar: Ubrzanje" konačno je stigla i u Banjaluku, gdje je večeras u bioskopu "Sinestar" premijerno prikazano ovo ostvarenje u režiji Miloša Avramovića, nastavak "Južnog vetra" iz 2018. godine.

Nakon burnih dešavanja u prvom dijelu, Petar Maraš u nastavku priče namjerava da proširi i ozakoni svoj posao, a nezakonito stečeni novac da uloži u legalne poslove. 

Njegov pokušaj pronalaženja mirnijeg života biva prekinut vijestima koje remete sve što je planirao, te on nastavlja drugačijim putem.

Banjalučkoj premijeri prisustvovali su glumac i producent Miloš Biković, glumac i producent Miodrag Radonjić, Jovana Stojiljković, Aleksandar Gligorić i Anastasija Several, koji su nagrađeni snažnim aplauzima, a sve ulaznice za premijeru bile su rasprodate u rekordnom roku.

Premijeri je prisustvovao i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je Milošu Bikoviću čestitao uspjehe koje ostvaruje.

- Velika je radost i blagoslov doživeti jedan ovakav projekat u svom životu. Ja sam imao sreće da ih imam nekoliko. Fenomen kada se ponovi, onda postaje franšiza i to vrlo uspešna. Ovo je već treći projekat "Južnog vetra", imali smo film, pa seriju i evo sada drugi deo filma, pa ćemo opet imati seriju. U tom smislu ovo posmatramo kao sagu koja se evo sada bliži svom zenitu i koja je jedna priča o tom svetu i Petru Marašu, koja govori o tamnoj strani naše realnosti, ali paralelno govori i o jednom izmišljenom svetu koji nam se dopada i koji nas privlači zato što je uzbudljiv i zato što je nepostojeći - kazao je glumac Miloš Biković.

Glumac Miodrag Radonjić, kao i Biković, kazao je da je film produkcijski mnogo bolji od prvog dijela, prije svega što se tiče akcionih scena, jer ih ima više nego u prvom dijelu i seriji. 

On je istakao da su prilikom rada na projektu imali ozbiljnu kaskadersku ekipu iz Bugarske, koja radi i na holivudskim filmovima.

- Forma filma je takva da je sve smešteno u svega tri noći. Veći dio filma desi se u tri noći, to uslovljava dinamiku i ritam, a naši junaci jednostavnu prate celu tu priču - rekao je Radonjić.

Glumica Jovana Stojiljković osvrnula se na repriziranje uloge Sofije, te rekla da joj je zadovoljstvo što igra jedan od rijetkih ženskih likova u ostvarenju.

- Ona ima neke akcione scene, ali za nju je najvažnije to što predstavlja nežni, porodični deo glavnog junaka, jer takve emocije su i u ovakvom žanru neophodne - objasnila je Stojiljkovićeva.

Glumac Aleksandar Gligorić kazao je da je već počeo da se navikava na pozitivne reakcije publike u Beogradu, i u ostalim gradovima gdje su prisustvovali premijerama, te da su očekivanja za Banjaluku ista.

- Ne znam šta me snašlo. Osećam se kao bubnjar nekog velikog rok benda koji ide po turnejama - istakao je Gligorić.

Mlada britanska glumica, porijeklom iz Rusije, Anastasija Everal kazala je da joj je bilo nezgodno na početku snimanja, jer kada je prvi put došla u Srbiju, nije razumjela ništa.

- I moja uloga je slična, zato što lik Eli koju igram ne razumije srpski, a ni ja ne razumijem srpski. To je bilo dobro iskustvo za mene, zaljubila sam se u Srbiju i sada živim u Beogradu - navela je Everalova.

Film je prepun akcije, popraćene odlično uklopljenom muzikom koju je komponovao Aleksandar Ranđelović, te brojnim numerama uglavnom izvođača mlađe generacije, kojima je ekipa filma i ovog puta posvetila pažnju.

- Nismo imali para za kaskadera, rekli su neka Biković to uradi, pa ako se nešto desi, ovo će ujedno da bude i treći deo - ispričao je šaljivo Biković, osvrćući se na akcione scene u filmu i dodao da su imali kaskadere i glumce na motoru, te da je prilikom snimanja bilo mnogo priprema što se upravo tih akcionih scena i trikova na motoru tiče.

Glumačku ekipu u nastavku, osim pomenutih, čine i Predrag Miki Manojlović, Aleksandar Berček, Luka Grbić i drugi.

Film je, osim na repertoaru "Sinestara", od sutra na redovnom repertoaru banjalučkog "Sinepleksa Palas". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana