Izabrano 10 najpopularnijih franšiza na svijetu

Branislav Predojević
Izabrano 10 najpopularnijih franšiza na svijetu

LOS ANĐELES - Čuvena kompanija “Fandom”, koja je poznata kao najveća platforma za ljubitelje svijeta zabave i gejminga, objavila je rezultate najnovijeg istraživanja, kojim je utvrđeno koje franšize su bile najpopularnije tokom ove godine.

Kao fenomen moderne pop kulture franšize su nešto što pokušavaju da unovče svi i na šta se oslanjaju mnogi kao na osnovu za svoje poslovanje, ali koje izazivaju i veliki bijes onog dijela publike kojoj je dosadilo da gleda ili da igra deseti nastavak nekog popularnog serijala.

Generalni direktor “Fandoma” Perkins Miler kaže da bez obzira na mišljenje o njima franšize su i te kako prisutne, a po svemu sudeći tako će i ostati.

- Franšize sačinjavaju 95 odsto najvećih blokbastera i video-igara u 2023. godini i voljeli ih ili ne, one održavaju industriju zabave - rekao je Miler.

Spisak franšiza koje su zauzele prvih 10 mjesta na listi popularnosti donosimo ovdje i potpuno očekivano njime dominiraju filmske i gejming franšize, na čijem vrhu su “Ratovi zvijezda”.

 

“Ratovi zvijezda”

Ubjedljivo prvo mjesto drži serijal “Ratovi zvijezda”, kultna franšiza koja kombinuje elemente fantastike i naučne fantastike i koja opstaje od 1977. godine, kada je Džordž Lukas snimio prvi film “Ratovi zvijezda: Nova nada”. Od tada je objavljeno 11 filmova, desetak serija, brojne igre, mnoštvo knjiga i stripova, a najnoviji dodatak franšizi je serija “Asoka”, koja prati avanture Asoke Tano, bivše učenice Anakina Skajvokera.

 

“Marvel” (ocjena 87)  

“Marvel” je jedna od najvećih medijskih franšiza u posljednjih 10 godina, bazirana na nizu stripskih superjunaka koji su adaptirani u seriju filmova i televizijskih serija poznatih kao “Marvelov kinematografski univerzum” koja se odvija u šest faza, sa više od 50 filmova, serija i igara do sada. Iako joj je popularnost pala u posljednje vrijeme, vjerni obožavaoci iščekuju najnoviji film “Marvels” i drugu sezonu serije “Loki”, a podatak da je do sada zaradila više od 32 milijardi dolara dovoljno govori o moći imena “Marvel”.

 

“Van Pis” (ocjena 72)

Najprodavanijem japanskom manga serijalu je popularnost naglo porasla nakon što je otkriveno da će “Netfliks” napraviti igranu adaptaciju serijala. Serija “Van Pis” (One Piece) je trenutno najgledanija serija na “Netfliksu”, a uspjela je da obori i neke od rekorda koje su postavili “Srijeda” i “Čudne stvari”. Japanska manga i anima snimljena po njoj važe za najprodavanije i najgledanije u svom žanru, a pošto je “Netfliksova” serija već dobila drugu sezonu, možemo očekivati samo dalji rast popularnosti.

 

Elder Skrols” (ocjena 71)

“Elder Skrols” je serija video-igara čija radnja je smještena na bogatom fantastičnom kontinentu zvanom Tamrijel. Ove igre su poznate po otvorenom svijetu i mogućnosti istraživanja brojnih mitoloških I istorijskih baza ljudske kulture. Iako je posljednji nastavak ove franšize objavljen 2011. godine, obožavaoci nestrpljivo iščekuju bilo kakve vijesti o šestom nastavku, a njena prodaja konstantno raste.

 

“Hari Poter” (ocjena 69)

Serijal romana o mladom čarobnjaku Hariju Poteru spisateljice Dž. K. Rouling i dalje ima vjernu bazu obožavalaca uprkos raznim kontroverzama u vezi sa autorkom. Ove godine je objavljena video-igra “Nasljeđe Hogvortsa”, koja je oduševila obožavaoce, a najavljena je i igrana serija u kojoj će biti adaptirani svi romani ponovo nakon ogromne popularnosti filmova snimljenih po njima.

 

“Barbi” (ocjena 66)

“Barbi” je svoje mjesto na listi osvojila zahvaljujući hit ostvarenju rediteljke Grete Gervig, koja je ovog ljeta uspjela da zaludi cijeli svijet i postane film sa najvećom zaradom u 2023. godini. To je, što je potpuno očekivano, dovelo do skoka prodaje igračaka i ostalih proizvoda sa ružičastom lutkom kao zaštitnim znakom.

 

“Jelouston”(Ocjena 64)

Televizijska neovestern serija Tejlora Šeridana iz 2018. o sukobima na ranču u Montani je brzo stekla brojne fanove, a za sada ima dvije spin-of serije, “1883” i “1923”, uskoro stiže treća koja je smještena u taj period “Maršal Bas”, a u pripremi je četvrta “1945”. Iako je kritika ne voli previše, serija ima ogromnu gledanost, posebno u ruralnim dijelovima Amerike, vjernu bazu fanova i ogroman medijski uticaj na pop kulturu.

 

“Posljednji od nas” (ocjena 63)

Igre franšize “Posljednji od nas” se smatraju nekim od najboljih video-igara u istoriji, a ove godine franšizi se pridružila i istoimena HBO-ova serija bazirana na igrama. Rezultat te kombinacije jeste novi skok u popularnosti, sjajne kritike, najava još tri sezone serije i milioni novih igrača video-igre.

 

“Pustoš” (ocjena 62)

Ovaj serijal video-igara je fokusiran na preživljavanje u postapokaliptičnom svijetu u kojem igrači istražuju pustoš i donose moralne odluke koje oblikuju priču. Preko pet sezona i nekoliko spin-of verzija prodato je u tiražima od više od 100 miliona primjeraka uz stotine miliona igrača širom planete.

 

“Dizni” (ocjena 62) + foto

Uprkos raznim kritikama i nekoliko katastrofalnih promašaja tokom ove godine na bioskopskim blagajnama brend “Dizni” i dalje vlada svijetom franšiza. Kompanija je ovog ljeta izbacila igranu adaptaciju animiranog klasika “Mala sirena”, a u narednom periodu nastaviće produkciju igranog filma “Snježana”, a tu je i konstantan rast striming servisa “Dizni plus”, koji ima ogromnu bazu materijala iz istorije matične kompanije.

 

Kriterijum

Sajt “Fandom” mjesečno posjeti više od 350 miliona korisnika i koristio je pet kriterijuma u izboru najpopularnije franšize. Prvi kriterijum ocjenjuje koliko je dobro izgrađen svijet neke franšize, što znači da franšiza mora da ima zanimljive likove i bogate priče. Drugi kriterijum se odnosi na ocjene koje su franšizi davali obožavaoci i kritičari. Treći kriterijum je veličina baze obožavalaca. Četvrti ocjenjuje kulturnu relevantnost neke franšize, što znači da mora da prikaže duh vremena u kojem je objavljena i mora da ostavi velik trag na popularnu kulturu. Posljednji kriterijum je konzistencija, što znači da bi franšiza morala da izbacuje novi sadržaj da bi zadržala pažnju obožavalaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana