Istorijska drama “Banović Strahinja” snimljena prije 40 godina: Simbol herojskog morala i požrtvovanja

Ilijana Božić
Istorijska drama “Banović Strahinja” snimljena prije 40 godina: Simbol herojskog morala i požrtvovanja

BANjALUKA - Istorijska drama, u koju je utkana velika ljubav prema ženi zbog koje je kosovski junak žrtvovao ponos, “Banović Strahinja” snimana na temelju srpske narodne pjesme nastala je prije 40 godina.

Zet Jug Bogdana, Banović Strahinja, željom da sačuva ljubu Anđu koja ga je iznevjerila potpuno ruši tradiciju. Njegova ljubav i oproštaj odudaraju od patrijarhalnih normi tog vremena, u kojem je ljubav smatrana slabošću.

Ovo je bio posljednji film reditelja Vatroslava Mimice, a zajedno s njim na scenariju je radio Aleksandar Petrović. Film je bio hit osamdesetih godina u bivšoj Jugoslaviji, a pogledalo ga je 800.000 ljudi. Na Filmskom festivalu u Puli 1981. Dragan Nikolić je dobio “Zlatnu arenu” za najbolju ulogu. U prvoj postavci Banović Strahinju je trebalo da glumi Dragan Nikolić, Anđu Danica Maksimović, a Aliju Bekim Fehmiju. Na kraju je Danica Maksimović posudila glas Anđi, a Franku Neru je glas pozajmio Miodrag Radovanović.

Radnja je smještena u jesen 1388. godine, uoči Kosovske bitke, kada uz južnu granicu srpskog carstva haraju bande pljačkaša. Dok je mladi ratnik Banović Strahinja u lovu, njegove dvore napada odmetnik Vlah Alija. Ljude ubija, a suprugu Anđu odvodi sa sobom u močvare. Mužu ostavlja samo njenu poderanu haljinu. Banović Strahinja traži pomoć od tasta, ali je ne dobija, a Jugovići su se sestre i ćerke odrekli i pokazali svu svirepost tog doba.

U Banoviću Strahinji se odvija unutrašnja drama. On želi da spasi čast porodice, da se osveti Turčinu za tešku uvredu, ali i da vrati voljenu ženu.  To je na filmskom platnu sjajno dočarao italijanski glumac Franko Nero. Dok on luta tražeći voljenu ženu, Alija, očaran Anđinom ljepotom, odustaje od sile, i želi da je pridobije pažnjom. Glumica Sanja Vejnović u ulozi Anđe i Dragan Nikolić u ulozi Alije tu unutrašnju, psihološku borbu predstavili su publici izvanredno. Njena patnja, strah, ali i borba protiv same sebe dočarana je tako da gledaoci osjete tu psihološku groznicu u koju  upada žena patrijarhalnog doba zarobljena između mržnje i želje. Alijinog brata Abdulaha, kojeg po njegovom naređenju nabijaju na kolac, igra Rade Šerbedžija. Obojici glumaca ovo su važne uloge u karijeri. Filmom je obrađeno mnogo motiva iz srpske narodne književnosti -  izdaja, bratoubistvo, nevjerstvo i osveta. Kada  ih Banović Strahinja pronađe, tada kreće borba. Međutim, u trenucima borbe, Anđa odluči da pomogne Turčinu i tada istinski i najdublje izdaje muža. Ipak Banović Strahinja pobjeđuje i odvodi Anđu u poharane dvore, ali njena savjest joj ne da mira i ona odlazi ocu i braći kako bi bila kažnjena. Teško je podnijeti da si izdao onog ko je za tebe uradio sve i oprostio.

Pred braćom Jugovićima i Jug Bogdanom veliki ratnik Banović Strahinja želi da sačuva ženu, jer je voli, i ne želi da ide protiv te ljubavi. Iako su njena braća i otac za najstrožu kaznu, vađenje očiju, on, muž je ne da. Ovaj postupak u potpunosti odudara od postupaka epskih junaka u narodnim pjesmama jer se za nevjerstvo žena strogo kažnjava i zbog toga je Banović Strahinja drugačiji od svih, jer on ima herojski moral i požrtvovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana