Istina o životu Nikole Tesle

Agencije
Istina o životu Nikole Tesle

Američki režiser Majkl Enton svijetu će prikazati život Nikole Tesle kroz film “The Mad Scientist" (Ludi naučnik), koji će dijelom biti snimljen u Srbiji i na srpskom jeziku.

Film će se, prema riječima Entona, baviti životom srpskog naučnika u SAD i otkriti istinu o njegovom odnosu sa Tomasom Edisonom.

Američki režiser je u intervjuu pred godišnjicu Teslinog rođenja (10. jul 1856. godine) za sajt “Inserbia” rekao da želi da širom svijeta podigne svijest o jednom od najvećih naučnika ikada, koji je, kako kaže, zaslužan za mnoga važna otkrića i pronalaske, ali se o njemu, van Balkana, malo zna.

- Isak Njutn, Bendžamin Frenklin, Albert Ajnštajn su poznata imena ne samo u SAD, već i u cijelom svijetu. Kada pogledamo Teslu, možemo reći da njegov doprinos ne samo da je u rangu sa njihovim, već u nekim slučajevima i veći. Ali izvan Srbije on je misterija. Često izgleda da se o njemu govori samo preko društvenih mreža i to uglavnom kada je riječ o nekim teorijama zavjere - rekao je Enton.

Ideja filma je da se otkrije misterija.

- Moja namjera je da definišem ko je Tesla bio i odakle je došao. Još važnije, podijelićemo Teslinu priču i zaostavštinu sa generacijom koja je odrasla nesvjesna njegovog uticaja na svijet - dodao je Enton.

Želeći da što autentičnije predstavi Teslu, američki režiser je odlučio da za ulogu Tesle angažuje Branka Tomovića, srpskog glumca rođenog u Njemačkoj. Enton ide i korak dalje i kaže da će dijelovi filma biti snimljeni u Srbiji.

- Mislim da bi se Srbi složili da film o Nikoli Tesli treba snimiti u Srbiji. Stoga, iako će veći dio filma biti snimljen u SAD, ključne scene biće snimljene u Srbiji - rekao je režiser.

Prema njegovim riječima, nije bilo lako dobiti neophodne dozvole i finansijsku podršku za snimanje u Srbiji. Enton se nada da će mnogi, pa i srpske vlasti, uvidjeti važnost filma i pomoći da se on dijelom snimi u Srbiji.

- Dugujemo to Tesli i njegovom zavještanju - dodaje režiser.

Čak će i neke scene biti snimljene na srpskom, što je pomalo neobičan potez za jedan američki film.

- Tesla je bio Srbin. Pričao je na srpskom sa porodicom i vjerujem da bi želio da njegov jezik bude tačno predstavljen. To će pomoći u stvaranju atmosfere i približiti nas stvarnom čovjeku - naveo je Enton.

Američki režiser takođe traži srpsku glumicu koja bi igrala Teslinu majku.

- Autentičnost mi je važna. Želim da film bude što tačniji, tako da i likovi u filmu treba da budu Srbi. Već smo izabrali Branka Tomovića za glavnu ulogu, ali sada tražim srpske glumice koje bi igrale njegovu majku i sestre - ističe režiser.

Enton je rekao da je važno da Srbija bude ponosna na ovaj film i da ga smatra vjerodostojnim poput svojih istorijskih knjiga koje mnogo preciznije opisuju Teslu nego bilo koje istorijske knjige u SAD.

- Interesovanje za Teslu raste. Ljudi danas traže nešto više. Žele da čuju o ljudima koji su živjeli živote veće od novca i slave. Uspjeh se danas najčešće procjenjuje poslovnim uspjesima, ali to nije bio krajni cilj kome je težio Tesla - kaže Enton.

Dodaje da je lani Tesla bio jedan od pet najtraženijih naučnika na internetu, čak traženiji od Njutna.

- Sada je vrijeme da se priča srpskog naučnika ispriča prije nego što bude izmanipulisana do apsurda. To je stvar koja me goni. Da iznesem istinu o životu i zaostavštini jednog velikog čovjeka - dodao je Enton.

Njegov film, čije bi snimanje trebalo da počne u avgustu, izazvalo je, kaže, interesovanje velikih holivudskih glumaca.

- Ambicija mi je da napravim veliki film, film za “Oskara”, koji će biti dostojan veličine čovjeka o kom govori - naglašava Enton.

Ekranizacije

Lik srpskog naučnika već nekoliko puta je ekranizovan. U budućem periodu najavljena su još najmanje dva ostvarenja o njegovom životu.

Jedno od njih je i “Tesla - Vladar svijeta” scenariste Vladimira Rajčića sa Radetom Šerbedžijom i Lolitom Davidović gdje bi, kako se spekuliše, naučnika trebalo da igra Kristijan Bejl.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana