Ilić: Omnibus „Tajna“ rezultat „Ljetne škole filma“

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA - Direktor Audio-vizuelnog centra Republike Srpske Anja Ilić rekla je da su tri kratka filma koja čine omnibus pod nazivom „Tajna“ rezultat desetodnevne „Ljetne škole filma“ u Banjaluci, te naglasila da su polaznici ove škole iz cijele Srpske oduševili mentore znanjem, ozbiljnošću i iskazanim interesovanjem.

Ilićeva je dodala da će premijera kratkih filmova nastalih u okviru „Ljetne škole filma“ biti upriličena sutra u 20.00 časova u Studentskom kulturnom centru Univerziteta u Banjaluci.

Ona je navela da je „Ljetnu školu filma“, koja je počela 19. avgusta, a završava se danas, drugu godinu za redom organizovao Audio-vizuelni centar Republike Srpske u saradnji sa Akademijom umjetnosti i Studentskim kulturnim centrom Univerziteta u Banjaluci.

„U ovogodišnjoj Ljetnoj školi filma učestvovalo je 26 polaznika srednjoškolskog uzrasta iz svih dijelova Republike Srpske, BijeLjine, Istočnog Sarajeva, Broda, Doboja, Prijedora, Laktaša, Šipova i Banjaluke“, istakla je ona.

Ilićeva je naglasila da su sa njima radili predavači sa Akademije umjetnosti u Banjaluci Mario Ćulum, Dragana Purković Macan, Draško Gajić, Aleksandar Jurić, Sonja Đurić i drugi filmski profesionalci - režiser iz Srbije Gordan Matić, te Stefan Tomić, Zoran Pilipović, Igor Suzić, Danijel Karalić, Aleksandar Vasiljević.

„Kao rezultat desetodnevnog intenzivnog rada tokom kojeg su polaznici zajedno sa mentorima prošli kroz sve faze nastanka filma – od ideje do premijere - nastala su tri kratka filma koja čine omnibus pod nazivom Tajna. Polaznici su radili podijeljeni u tri tima i imali su zadatak da na temu tajna snime tri kratka filma, tako da svaki od filmova otkriva neku tajnu“, rekla je Ilićeva.

Kako je naglasila, polaznici su prezadovoljni programom „Ljetne škole filma“, predavačima, uslovima, kao i načinom rada.

„Veoma su se zbližili i uspostavili kontakte koje će sigurno njegovati u budućnosti što je posebna vrijednost ove škole. Tokom rada dotakli su se svih filmskih sektora i uspjeli da osjete kako funkcioniše filmski set tako da mnogi od njih ozbiljno razmišljaju da nastave školovanje na nekom od odsjeka na Akademiji umjetnosti u Banjaluci što i jeste jedan od ciljeva“, rekla je Ilićeva.

I da se ne odluče za neki od smjerova na akademijama, kaže Ilićeva, sigurna sam da ćemo u njima imati kvalitetnu filmsku publiku.

Ilićeva je zahvalila polaznicima, njihovom starješini, kao i njihovim roditeljima, mentorima te partnerima - Akademiji umjetnosti i Studentskom kulturnom centru čija podrška mnogo znači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana