Igra prestola omiljena meta

Priredila: Cvija Mrkonjić
Igra prestola omiljena meta

Banjaluka - Planetarno popularna serija "Igra prestola" najpiratizovanija je TV serija u ovoj godini, a peta sezona je u 2015. zabilježila čak 14,4 miliona ilegalnih preuzimanja.

Većina ilegalnih preuzimanja najnovije sezone uslijedila je u sedmici nakon premijere u SAD, a titulu najpiratizovanije serije "Igra prestola" nosi već četvrtu godinu zaredom.

Tvorci serije Dejvid Beniof i D. B. Vajs doživjeli su neprijatno iznenađenje u aprilu kada su prve četiri epizode pete sezone dospjele na internet prije zvanične premijere, jer fanovi nisu imali strpljenja više da čekaju.

Serija se najčešće nelegalno preuzima sa "Bittorenta", a broj ilegalnih preuzimanja je skoro dvostruko veći od broja gledalaca koji legalno prate seriju u SAD.

"Igra prestola" je TV serija čija je prva sezona zasnovana na  istoimenom romanu Džordža R. R. Martina iz njegovog serijala "Pjesma leda i vatre", produkciju radi mreža HBO, a prvih deset epizoda premijerno je prikazano tokom aprila, maja i juna 2011. godine i odmah su stekle ogroman broj poklonika.

Radnja serije smještena je na fiktivnim kontinentima Vesterosa i Esosa i prati događaje članova nekoliko plemićkih porodica u borbi za Gvozdeni presto i vlast nad Sedam kraljevstava, kao i dolazak zime, te mističnih bića sa sjevera.

Na veliku radost zaljubljenika u "Igru prestola", šesta sezona trebalo bi da bude emitovana od aprila 2016. godine.

Da gledaoci ne tipuju samo na ovu seriju, pokazuje i to što je serija "Okružen mrtvima" zauzela drugo mjesto na listi najpiratizovanijih, a ilegalno je preuzeta 6,6 miliona puta.

Ova postapokaliptična priča Frenka Darabonta bazirana je na istoimenom stripu Roberta Kirkmana, Tonija Mura i Čarlija Adlarda i prati šerifa Rika Grajamsa koji se budi u postapokaliptičnom svijetu punom zombija.

Serija je premijerno prikazana 30. oktobra 2010. godine, a do sada je snimljeno pet sezona.

Publika je naprosto poludjela i za serijom "Teorija velikog praska" koja je ilegalno preuzeta 4,4 miliona puta, a koja se prikazuje od 24. septembra 2007. godine.

Luda priča govori o prijateljima Leonardu, Šeldonu, Hovardu i Radžešu, inteligentnim i uspješnim momcima koji razumiju kako funkcioniše kosmos, ali se slabo snalaze u komunikaciji sa drugima, naročito sa djevojkama.

Nominacije

"Igra prestola" je ove godine bila nominovana za 24 "Emi" nagrade, a nedavno je nominovana i za "Zlatni globus" u kategoriji najbolje dramske serije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana