I ove godine Srbija ostala bez Oskara

B92
Foto: Shutterstock

Uoči 95. dodjele prestižne nagrade, Američka akademija filmske umjetnosti i nauka objavila je proširenu listu nominovanih filmova u 10 kategorija za Oskara. Srpski kandidat "Mrak" Dušana Milića nije se plasirao među 15 odabranih filmova od kojih će se njih pet takmičiti za Oskara u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma

Podsjetimo, selekciona komisija Filmskog centra Srbije (FCS) za izbor srpskog kandidata za nagradu Oskar donela je danas, 20. septembra 2022. godine, odluku da film "Mrak" Dušana Milića bude predstavnik Srbije u trci za 95. dodjelu nagrada Američke akademije filmske umetnosti i nauke, u kategoriji za najbolji međunarodni film .

U obrazloženju, komisija je istakla:

"Film "Mrak" prati nekoliko dana života jedne porodice unutar izdvojene i nezaštićene enklave na Kosovu i Metohiji. Tenzijom, atmosferom, veštim filmskim jezikom i elementima horora, film nas uvodi u svet straha i neizvesnosti, u kome tri generacije jedne porodice pokušavaju da održe privid normalnog života. Zbog snažnih emocija, univerzalnosti teme i likova, komisija smatra da će film uspešno komunicirati sa međunarodnom publikom i članovima Američke akademije za filmsku umetnost i nauku."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana