Holivud se ponovo dokopao Godzile

Danijela Stokanić
Holivud se ponovo dokopao Godzile

Holivud se ponovo dokopao slavnog čudovišta Godzile. Protestna pisma brojnih Japanaca, poslije filma o Godzili iz 1998. godine koji je pobrao loše kritike, nisu bila dovoljna da se holivudske filmadžije zauvijek ostave tog posla i drže svojih strip heroja.

Morali su poslije 16 godina ponovo da probude zvijer iz Tihog okeana, po svemu sudeći, neće joj dati da ponovo zaspi još neko vrijeme. U godini kada najveći gušter na svijetu slavi svoj 60. rođendan, stigao je njegov 31. film, ali ne sa Dalekog istoka, već sa Divljeg zapada.

Poznato je da američki producenti u nedostatku boljih ideja hrle za aktuelnim događajima. Onog trenutka kada je izvučen i posljednji od 33 zarobljena rudara u Čileu, uveliko se spekulisalo ko će sve od svjetskih zvijezdi učestvovati u ekranizaciji nesrećnih događaja. Poput dugoočekivanog ostvarenja "33" sa Antonijom Banderasom i Žilijet Binoš u glavnima ulogama. Novi američki "ribut" o kralju čudovišta snimljen je sa istinitom katastrofom u pozadini.

Prostor za američku fabriku snova otvoren je samom činjenicom da su se Japanci od Godzile oprostili prije 10 godina, kada je snimljen posljednji film "Godzila: Final Wars" povodom njenog 50. rođendana.

Bacanje atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki u avgustu 1945, kao i eksperimentisanje sa hidrogenskom bombom na Bikini arhipelagu, samo devet godina kasnije, presudno su uticali na nastanak "Godzile". Iste godine, 1954. na filmskom platnu pojavio se praistorijski dinosaurus Gojira. On je pod uticajem radijacije pretvoren u veliko čudovište, koje se probuđeno iz dubina okeana uputilo prema Japanu, u želji za razaranjem, sa gotovo identičnim posljedicama kao poslije američkog napada na kraju Drugog svjetskog rata.

Film je japanskoj naciji, koja se u tom trenutku još oporavljala od tragičnog završetka Drugog svjetskog rata, trebalo da pruži određenu vrstu zabave. Međutim, producent Tomojuki Tanaka i reditelj Iširo Honda, poznati dokumentarista i pomoćnik slavnog reditelja Akire Kurosavin, od prvog trenutka imali su u vidu alegorijski aspekt ovog čudovišta.

Novu "Godzilu" režirao je Garet Edvards, koji nije želio da napravi samo još jedan naučnofantastični spektakl. Ono što je Edvards promijenio u odnosu na original jeste da Godzilu više ne igra čovjek u gumenom odijelu. Kompjuterska grafika u punoj 3D tehnici je učinila da ovo čudovište izgleda kao nikad dosad.

Rekordna zarada

Da je američka publika zadovoljna novim filmom o čudovištu pokazuju podaci sa bioskopskih blagajni. "Godzila" je za samo dvije sedmice prikazivanja zaradila 162 miliona dolara u SAD. Takođe, ostvarila je drugi najbolji rezultat tokom prvog vikenda prikazivanja (samo je "Kapetan Amerika: Zimski ratnik" bio bolji do sada) zaradivši 93 miliona. Ovakav uspjeh obradovao je "Vorner braders", koji stoji iza filma, pa je tako odmah najavljeno da je u planu trilogija, a Garet Edvards će i u nastavcima sjediti u rediteljskoj stolici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana