“Heroji Halijarda” premijerno u Banjaluci: Zabranjena priča iz srpske istorije

Branislav Predojević
“Heroji Halijarda” premijerno u Banjaluci: Zabranjena priča iz srpske istorije

BANjALUKA - Film reditelja Radoša Bajića “Heroji Halijarda” večeras će premijerno biti prikazan u banjalučkom “Sinepleksu Palas” od 19.45 časova uz gostovanje brojnih članova filmske ekipe.

Ratna drama “Heroji Halijarda” prvi je film snimljen o akciji spasavanja savezničkih pilota 1944. godine, izvedenoj od strane pripadnika Ravnogorskog pokreta, za koju su scenario uz Bajića pisali Dušan Kovačević i Strahinja Madžarević. U pozadini istorijskog događaja odvija se priča o tri brata Jovića i njihovoj porodici, razapetoj između suprotstavljenih ideologija. Dok se Mirko bori u odredima Jugoslovenske vojske u otadžbini, Sreten se pridružio partizanima, a Ilija, najmlađi muški nasljednik, koga otac želi da sačuva, rastrzan je između dve strane. Film je snimljen nakon pet godina mukotrpnog i napornog rada i otkriva jedan dio slavne srpske istorije.

- Dušan Kovačević je rekao da su u Americi svakog pljačkaša banke ovenčali filmom, a mi ovde imamo u srpskoj istoriji toliko izuzetno važnih tema koje su ostale skrivene. Sad smo uspeli da pokažemo šta su naši preci uradili, koliko su bili hrabri i malo mislili na svoje živote da bi spasli američke i engleske pilote - rekao je Bajić.

Riječ je o istorijskom događaju koji je bio skrajnut i o kojem je bilo više od sedam decenija opasno i govoriti zbog poznatih ideoloških okolnosti koje su vladale u SFRJ. Prema Bajićevim riječima jedna od osnovnih poruka projekta je poruka pomirenja.

- Ukoliko budemo nastavili da međusobno ratujemo, na osnovama mržnje, bratoubilaštva između četnika i partizana, nećemo daleko stići. Šaljemo poruku da se moramo pomiriti među sobom da bismo kao narodi, kao društvo, kao država i kao zemlja krenuli napred - naveo je Bajić.

U filmu igraju Žarko Laušević, Petar Božović, Nela Mihailović, Nikola Rakočević, Radovan Vujović, Stiven Viljem Mur, Čubrilo Čupić, Nina Nešković i brojni drugi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana