Gravitacija i Američka prevara na vrhu za Oskara

Tanjug
Gravitacija i Američka prevara na vrhu za Oskara

Beverli Hils - Svemirski triler "Gravitacija" i komedija o prevarantima "Američka prevara" dobili su po deset nominacija za nagrade Američke akademije za film - "Oskare", dok je film "Dvanaest godina ropstva" nominovan u devet kategorija, javio je Tanjug.

U kategoriji najbolji film nominovano je devet ostvarenja, a osim ova tri, tu su još i "Kapetan Filips", "Dallas Bluers Club", "Gravitacija", "Ona", "Nebraska", "Filomena" i "Vuk sa Volstrita".

Dodjela 86. "Oskara" biće organizovana 2. marta u "Dolbi" teatru u Los Anđelesu, a voditelj će biti Elen Dedženeris.

U trci za najboljeg režisera su: Dejvid O. Rasel ("Američka prevara"), Alfonso Kuaron ("Gravitacija"), Aleksandar Pejn ("Nebraska"), Stiv Mekvin ("Dvanaest godina ropstva") i Martin Skorseze ("Vuk sa Volstrita").

Za najbolju glumicu nominovane su Ejmi Adams ("Američka prevara"), Kejt Blanšet ("Blue Jasmine"), Sandra Bulok ("Gravitacija"), Džudi Denč ("Filomena") i Meril Strip ("August: Osage County").

Kandidati za najboljeg glumca su: Kristijan Bejl ("Američka prevara"), Brus Dern ("Nebraska"), Leonardo Dikaprio ("Vuk sa Volstrita"), Čivetel Edžiofor ("Dvanaest godina ropstva") i Metju Mekonahi ("Dallas Bluers Club").

"Oskara" za najbolju sporednu žensku ulogu mogle bi dobiti Seli Hokins ("Blue Jasmine"), Dženifer Lorens ("Američka prevara"), Lupita Njongo ("Dvanaest godina ropstva"), Džulija Roberts ("August: Osage County") i Džun Skvib ("Nebraska").

Njihove muške kolege koje su nominovane u ovoj kategoriji su Barhad Adbi ("Kapetan Filips"), Bredli Kuper ("Američka prevara"), Majkl Fasbender ("Dvanaest godina ropstva"), Džon Hil ("Vuk sa Volstrita") i Džared Leto ("Dallas Bluers Club").

Heroji

Na 86. dodjeli prestižnih nagrada "Oskar" američke Akademije filmskih umjetnosti i nauke biće odata pošta stvarnim herojima čije su priče prenesene na velika filmska platna, superherojima, ali i animiranim junacima, kao i filmadžijama koji su ih donijeli u bioskope. Akademija će predstaviti i izložbu "Oskari slave filmske heroje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana