Gran pri za film “Kalup”, Tihomir Stanić najbolji glumac

Aleksandra Rajković
Gran pri za film “Kalup”, Tihomir Stanić najbolji glumac

Herceg Novi - Gran pri - "Velika zlatna mimoza" na 27. Montenegro film festival u Herceg Novom pripala je filmu "Kalup" reditelja Alija Aldina, a za režiju je nagrađen reditelj Marijan Krisan za film "Roker".

"Zlatna mimoza" za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Tihomiru Staniću za ulogu Anđelka u filmu "Falsifikator" reditelja Gorana Markovića i Danu Chioreanu za ulogu Viktora u filmu "Roker" u režiji Marijana Krisana.

- Tihomir Stanić izgradio je kompleksni lik Anđelka po uspomeni na svog oca, jednostavnim i duhovitim sredstvima i stvorio karakter zavodljivog i šarmantnog prevaranta koji je sve lako osvojio - obrazložio je žiri odluku.

Glumica Dara Džokić dobila je "Zlatnu mimozu" za najbolju žensku ulogu u filmu "Odumiranje" reditelja Miloša Pušića, a po scenariju Dušana Spasojevića, u kome tumači lik Milice.

- Nagrada u Herceg Novom predstavlja čast za mene kao glumca, ali i dokazuje da je "Falsifikator" kvalitetna priča koja osvaja festivalske žirije i srca publike - rekao je za "Glas Srpske" Tihomir Stanić.

Ali Ajdin nagrađen je i kao scenarista filma "Kalup". "Zlatnu mimozu" za kameru žiri je dodijelio Danieleu Ćipriju za film "Salvo".

Nagrada "Milan Žmukić", koju tradicionalno dodjeljuje Filmski festival Herceg Novi - Montenegro film festival u saradnji sa Centar filmom Beograd, za ukupan doprinos festivalu pripala je ove godine Vinku Brešanu.

Žiri su činili reditelj Nikola Ležaić, predsjednik, glumica Labina Mitevska i scenarista Milica Piletić. Sve odluke donijeli su jednoglasno.

Film "Falsifikator" većim dijelom snimljen je u Republici Srpskoj, sa dijelom glumačke ekipe iz Srpske.

Producenti ovog filma su "Drina film" iz Beograda, "Balkan film" iz Kozarske Dubice i Filip Cepter, a koproducenti su Radio-televizija Republike Srpske i "Jadran film".

Dokumentarci

Gran pri u kategoriji dokumentarnog filma dodijeljen je za "Sjećanja" francuskog autora Nataniela Kartona koji živi i stvara u Japanu.

Specijale nagrade za dokumentarce pripale su filmu "Mauro u Kajeni", brazilskom autoru Leonardu Muramateušu i "Ja ubijam" Dejvida Vajta i Pola Vedela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana