Gran pri festivala u Sopotu filmu „Za danas toliko“

Tanjug
Gran pri festivala u Sopotu filmu „Za danas toliko“

SOPOT - Filmski festival u Sopotu završen je dodjelom nagrada, od kojih je Gran pri pripao filmu "Za danas toliko", a Nagrada za najbolju režiju Mladenu Đorđeviću za film ”Radnička klasa ide u pakao”.

Na svečanosti zatvaranja 52. Sofesta, u Kulturnom centru Sopot, Gran pri za "Za danas toliko“, reditelja Marka Đorđevića, primio je producent Miloš Pušić iz producentske kuća “Altertise“.

Svoju nagradu u Sopotu je preuzeo i Đorđević za "Radnička klasa ide u pakao", dok je nagrada "Bata Živojinović“ za najbolju mušku ulogu posthumno pripala Žarku Lauševiću (1960-2023) za film ”Ruski konzul".

Nagradu je primila njegova supruga Anita Laušević.

Članovi festivalskog žirija glumica Tanja Bošković, reditelj Predrag Velinović i filmski kritičar Miroljub Stojanović, odlučili su i da nagrada "Mira Stupica“ za najbolju žensku ulogu pripadne Mirjani Joković za film ”Živi i zdravi”.

Joković se pisanom porukom zahvalila na nagradi, a žiri je odlučio da Specijalno priznanje pripadne rediteljki Uni Gunjak za film "Ekskurzija", dok je Nagradu žirija publike dobio film "Samo kad se smejem".

Prije proglašenja nagrada, premijerno je prikazan igrano-dokumentarni film "`Drava`se ne predaje“ reditelja Nikole Lorencina.

Film govori o junaštvu posade jugoslovenskog ratnog broda "Drava" koji je potopljen, a njegov kapetan Aleksandar Berić poginuo, u aprilskom ratu 1941. godine.

U  ostvarenju nastalom u produkciji „Zastava filma“, po scenariju Dragana Spasojevića, igraju Lazar Đukić, Marija Bergam, Sergej Topić, Mihajlo Laptošević, Rade Ćosić, Danilo Milovanović i drugi.

Kako je najavljeno, nakon festivala održanog od 1. do 6. jula, uslijediće program "Sofest plus" koji će prikazati 9. jula nagrađene festivalske filmove u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana