Gogoljeva novela na filmskom platnu

Priredila: Mirna Pijetlović
Gogoljeva novela na filmskom platnu

Moskva - Glumci Arnold Švarceneger i Džeki Čen dobiće glavne uloge u ruskom filmu "Vij-2", nastavku popularnog ostvarenja zasnovanom na horor noveli velikog ruskog pisca Nikolaja Vasiljeviča Gogolja.

Da je ekranizacija popularnih književnih djela i te kako isplativa, dokaz je veliki uspjeh prvog dijela ovog filma, snimljenog 2014. godine, koji je ušao među deset ruskih filmova s najvećom zaradom, a sve pod rediteljskom palicom Olega Stepčenka.

Inače, ovaj ruski fantastično-mistični horor u Stepčenkovoj režiji je već peta ekranizacija Gogoljeve pripovijetke.

- Snimanje drugog dijela sa Arnoldom Švarcenegerom počelo je u Kini, a s njim igraju Džeki Čen i najbolji kineski glumci Jao Sjingtong, Braća Lu i Žang Lansjin - saopštili su producenti. 

"Vij-2" trebalo bi da se nađe u bioskopima početkom sljedeće godine. Prvi dio filma bio je poznat kao "Forbiden Empire" i premijerno je prikazan 2014. godine.

Vij je jedan od najstrašnijih likova slovenske mitologije. Strašno, mrgodno stvorenje, koje je prema legendi obradio Gogolj, s teškim kapcima i trepavicama koji se vuku po zemlji, živi u tami smrdljive pećine.

Kada podigne svoje zlosretne kapke, a to je najčešće 29. februara, svojim zlim i strašnim pogledom ubija, pali, žari i uništava sve pred sobom. Tako je, prema legendi, ubijao ljude, životinje, cijela sela u maglovitim, zabačenim i mističnim dijelovima Ukrajine i Rusije. Ali demon Vij ima i slabost - plavokose, mlade, slovenske djevice.

U takvo jedno selo, gdje vladaju raskalašenost i blud, ali i veliki strah, dolazi kartograf Grin koji želi da otkrije zašto se sve to dešava.

Radnja filma

Film govori o engleskom putniku Džonatanu Grinu koji dobija nalog od Petra Velikog da napravi mape Dalekog istoka Rusije i na kraju dospijeva u Kinu. Kako je naglasio jedan od producenata Aleksej Petrjuhin, Čen i njegova kompanija "Džeki Čen JCE" aktivno učestvuju u stvaranju filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana