Godina kada su hobiti osvojili “Oskare”

Branislav Predojević
Godina kada su hobiti osvojili “Oskare”

LOS ANĐELES - Film “Gospodar prstenova: Povratak kralja”, treći dio u trilogiji Pitera Džeksona, premijerno je prikazan u bioskopima prije 20 godina, 17. decembra 2003, postavši trijumfalni trenutak autorske ekipe i filmske umjetnosti generalno.

Spektakularna kulminacija franšize koja je zabavljala i postojeće obožavaoce romana Dž. R. R. Tolkina o herojskim avanturama Froda i Družine prstena, kao i generacija koje nikada nisu ni čule za hobite, uzimajući u ukupnom iznosu 2,99 milijardi dolara na svjetskim blagajnama i skupivši 17 “Oskara” usput. Trajanje od tri sata i 21 minut nikoga nije razuvjerilo, jer su ljubitelji knjiga znali da ima mnogo priča o tome, a DVD i Blu-rej izdanja dužih proširenih izdanja privukla su publiku za dužu, dobro ispričanu priču. Obožavaoci su gledanje ovih filmova učinili godišnjim događajem, a široka upotreba “LOTR” mimova je nenadmašna po količini i relevantnosti. Dvadeset godina nakon puštanja u bioskope studio “Vorner Bros” i “Nju lajn sinema” podijelili su sa publikom dvanaestominutni osvrt na stvaranje filma “LOTR” izvučen iz arhive. Kratki film sadrži nove 4K remasterizovane snimke i baca novo svijetlo na stvaranje jedne od najvećih franšiza u istoriji filma.

U proteklih 20 godina od kada je “Povratak kralja” nagrađivan za postavljanje rekorda, filmovi trilogije “Gospodar prstenova” postali su mjerilo filmskog stvaralaštva sa pravim balansom praktičnih i digitalnih efekata, inovacija i klasičnih performansi te zadržavanjem vjernosti izvornom materijalu, a u isto vrijeme unoseći promjene u korist filmskog medija.

Sva tri filma su istovremeno snimana u Džeksonovom rodnom Novom Zelandu od 11. oktobra 1999. do 22. decembra 2000. godine, sa snimanjem od 2001. do 2003. godine. Bio je to jedan od najvećih i najambicioznijih filmskih projekata ikada pokrenutih, sa budžetom od 281 miliona dolara (ekvivalentno 494 miliona dolara u 2023). Prvi film iz serije “Družina prstena” premijerno je prikazan u Londonu 10. decembra 2001. godine, drugi film “Dvije kule” premijerno je prikazan u Zigfild teatru u Njujorku 5. decembra 2002, a pomenuti treći film je premijerno prikazan u Velingtonu 1. decembra 2003, da bi dvije sedmice kasnije krenuo u svjetsku distribuciju. Prošireno izdanje svakog filma objavljeno je na kućnom videu godinu dana nakon puštanja u bioskop, a u godinama nakon završetka sage brojne kućne verzije filma proširili su njegovu slavu širom planete regrutujući nove armije fanova.

Kompletna franšiza “Gospodar prstenova” danas se smatra jednim od najvećih i najuticajnijih filmskih serijala ikada snimljenih, koji ne da je promijenio karijere kompletne autorske ekipe uključene u njegovo stvaranje i privredu Novog Zelanda, već i komercijalne i kreativne tokove filmske industrije, dajući umjetnički dignitet žanru fantastike za sva vremena.

Džekson

Studio “Nju lajn sinema” ima novi dugoročni ugovor za snimanje novih spin-of projekata “LOTR”, a već sljedeće godine u bioskope stiže njihov prvi rad.

U pitanju je animirani film “Rat Rorhirma”, iza kojeg stoji Filipa Bojes, producentska partnerka Pitera Džeksona, koji u bioskope stiže decembru 2024. godine, pričajući priču o Helmu Čekićorukom i istoriji Rohana.

Sam Džekson, nakon rada na “Hobitu” nije se vraćao Tolkinovom nasljeđu, snimajući uglavnom projekte iz lične pasije poput rimejka “King Konga”, dokumentarca o prvom svjetskom ratu i “Bitlisima”, iako bi fanovi najviše voljeli da on upravlja budućnošću Tolkinovog proširenog legendarijuma.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana