Furiozna vožnja kroz blokbastere

Branislav Predojević
Furiozna vožnja kroz blokbastere

BANjALUKA - Početkom godine tradicionalno filmska industrija pravi planove za distribuciju, a publika liste najočekivanijih filmova godine rađene prema sopstvenim sklonostima i uticaju velikih režiserskih i glumačkih imena na vlastiti ukus.

Nakon pandemije, prošlogodišnjih štrajkova i pada gledanosti superherojskih blokbastera filmskoj industriji će biti potrebno duže vrijeme da se oporavi, ali to ne znači da će 2024. godina proći bez potencijalnih blokbastera.

Očekivano ponudom dominiraju nastavci popularnih franšiza, ali stiže i solidan broj originalnih filmova koji su već počeli da privlače pažnju publike sa sve većim uplivom kinematografija koje dolaze izvan anglosaksonskog područja.

Ipak, da ne bude iluzija ponuda iz Holivuda sigurno će dominirati kako očekivanjem publike, tako i boks-ofis listama, a među tom visokobudžetnom ponudom poput nastavka filma “Pobjesnjeli Maks: Autoput bijesa” pod nazivom “Furioza” ili drugog dijela “Dine” sigurno će se pojaviti i neko iznenađenje, koje će uz mali budžet uspjeti da osvoji srce publike i napuni džepove producentske ekipe.

“Dina: Drugi dio”

Drugi dio “Dine”, reditelja Denija Vilneva, prikazaće rat za planetu Arakis, nakon što Paul Atreid (Timoti Šalame) ujedini Fremene u borbi protiv porodice Harkonen i ponudi izazov caru Šadamu u ratu koji će odrediti sudbinu Galaksije. U filmu glume Rebeka Ferguson, Stelan Skarsgord, Kristofer Volken, Ostin Batler, Zendeja i brojne druge zvijezde, a po prvim najavama publika će sigurno imati priliku da gleda jedan od najispektakularnijih i najboljih filmova godine koji će imati vrlo velike šanse da postane blokbaster, očara kritiku i pokupi “Oskare” u finišu godine.

Datum premijere: 1. mart.

 

“Kung-fu panda 4”

U najnovijem nastavku popularne animirane franšize, veliki panda Po spreman je da preuzme titulu Duhovnog vođe Doline mira. Prije nego što preuzme novu titulu, Po mora da pronađe novog Zmajskog ratnika i porazi negativku Kameleon. Svoje glasove u filmu pozajmili su Džek Blek, Akvafina, Viola Dejvis, Dastin Hofman, Ijan Makšejn i Brajan Karnston, a “Juniverzal” i “Drimvorks” studio imaju velika očekivanja od filma sa procjenama zarade od 500 miliona dolara.

Datum premijere: 8. mart.

 

“Godzila i Kong: Novo carstvo”

Dva čudovišta Godzila i Kong ponovo udružuju snage u novom filmu franšize “Monstervers” kako bi pobijedili drevno zlo koje prijeti čovječanstvu. Film režira Adam Vingard, a glavne uloge igraju Den Stivens, Brajan Tajri Henri i Kajli Hotl . Po svemu sudeći, ovaj film će nastaviti neočekivani uspjeh “Varnerove” verzije “Godzile” iz 2014. godine, koja je poslužila da iskoristi popularnost čuvenih čudovišta da kreira superuspješnu franšizu od pet filmova, jedne animirane i igrane serije, a pošto čudovišta u tom univerzumu ima koliko hoćete, budite sigurni da će biti i nastavaka. Makar dok donose zaradu.

Datum premijere: 12. april 2024.

 

“Furioza”

Džordž Miler vraća nas u svijet “Pobjesnjelog Maksa” u prednastavku koji prati mladu imperatorku Furiozu (Anja Tejlor-Džoj) prije događaja iz “Autoputa bijesa”, dok se dva tiranina, Imortan Džo i lord rata Dementus (Kris Hemsvort) bore za vlast nad Citadelom, pokušava da se vrati u svoj dom Zelenih majki. Priča koja prati put Furioze od robinje do vozača ratne mašine, koja hara autoputevima postapokaliptične Australije, sudeći po reakcijama publike na trejlere vjerovatno će biti jedan od hitova godine, a veteranu Džordžu Mileru omogućiti da saga koja ga je proslavila dostigne svoj peti uspjeh.

Datum premijere: 24. maj.

 

“Kraljevstvo Planete majmuna”

Još jedan nastavak i početak nove triologije o majmunima, koji su zavladali Zemljom nakon sloma ljudske civilizacije, stiže u bioskope ove godine, što je s obzirom na zaradu od milijardu dolara prethodne triologije potpuno očekivano. Smješten 300 godina nakon filma “Rat za planetu majmuna”, najnoviji film popularne franšize prati mladog majmuna Nou i djevojčicu Mae koji pokušavaju stati na kraj vođi majmuna Proksimusu Cezaru, jer želi da porobi sve majmunske klanove u potrazi za ljudskom tehnologijom. U filmu glume Oven Tig, Freja Alan i Kevin Djurand i ima solidne šanse, osim činjenice da mu je glavni konkurent upravo “Furioza”.

Datum premijere: 24. maj.

 

“U mojoj glavi 2”

Hit studija “Piksar/Dizni” iz 2015. jedan je od najboljih filmova moderne animacije. Nakon uspjeha filma koji se na duhovit i zabavan način bavio emocijama djevojčice Rajli, kao što su radost i tuga, bilo je pitanje vremena kada će stići nastavak. U momentu kada je reputacija “Diznija” uzdrmana nakon nekoliko animiranih promašaja na blagajnama, u ovaj film se polažu velike nade. Mlada djevojka, koju smo pratili na burnoj selidbi njene porodice sa Srednjeg zapada, sada je tinejdžerka u San Francisku i suočava se s novom emocijom: anksioznošću (glas Maja Houk), što se lijepo uklapa sa modernim vremenom. U slučaju da omane, ostaje drugi Diznijev kec iz rukava “Mufasa: Kralj lavova”.

Datum premijere 14. jun.

 

“Dedpul 3”

Iako radnja najnovijeg nastavka “Dedpula” još nije poznata, popularnom antiheroju, kojeg glumi Rajan Rejnolds, u novom filmu se pridružuje legendarni Hju Džekman u ulozi Volverina. Za svoj prvi film sa rejtingom R, studio “Marvel” nije želio da rizikuje i okupio je dva najunosnija lika iz prošlog filmskog “Iks-men” univerzuma kako bi privukao odrasliju publiku. Ostaje otvoreno pitanje da li Rejnolds, Džekmen i režiser Šov Levi mogu zajedno spasiti superherojski film od njegovog naglog pada, a da pri tome izvedu misiju uvođenja Iks-men junaka u “Marvelov” filmski univerzum. Sudeći po reakcijama publike na svaku vijest o filmu šanse su im prilično dobre.

Datum premijere: 26. jul 2024.

 

“Džoker: Ludost udvoje”

 

Film “Džoker”, reditelja Toda Filipsa, najuspješniji je film svih vremena koji nosi oznaku R, a ove godine dobiće svoj prvi nastavak, ali ovaj put u obliku mjuzikla.  Hoakin Finiks ponoviće ulogu Džokera iz prošlog filma, a u ulozi Harli Kvin pridružiće mu se Ledi Gaga, što jeste tandem zvjezdane reputacije. Publika voli Džokera, mreže gore na svaku fotku iz filma, ali ostaje otvoreno pitanje da li se može ponoviti uspjeh prvog dijela, koji je bio veliko iznenađenje za sve, uključujući i njegove tvorce.  Datum premijere: 4. oktobar.

 

“Gladijator 2”

 

Nastavak kultnog hita iz 2000. godine, u režiji Ridlija Skota, koji se ove godine nije proslavio sa “Napoleonom”, pratiće odraslog Lušiusa (Pol Meskal), sina Lusile (Koni Nilsen), kojeg je u prvom filmu spasio general Maksimus (Rasel Krou). Uz Meskala, u filmu glume Denzel Vošington, Derek Džejkobi, Džozef Kvin i Pedro Paskal, što je definitivno glumačka ekipa iz snova, više nego dovoljna da privuče publiku u bioskope. Prošlo je taman dovoljno od prvog filma da sentiment odradi svoje, a i ne treba starog lisca Ridlija otpisivati olako, jer nas je u prethodnih pet decenija naučio da se nakon poraza često vraća još jači.

Datum premijere: 22. novembar.

 

“Gospodar prstenova: Rat Rohirima”

Za razliku od  ostvarenja “Gospodar prstenova: Prstenovi moći” megabudžetirane “Amazonove” serije, prvi animirani film franšize “Gospodar prstenova: Rat Rohirima” zapravo je povezan sa filmovima Pitera Džeksona  sa početka 2000-ih, a glumica Miranda Oto iz filmske trilogije služi kao narator. Radnja filma u režiji čuvenog animatora Kenjija Kamijame smještena je stotinama godina ranije, film nudi svojevrsno porijeklo Helmovog ponora sa kraljem Helmom Čekićorukim (Brajan Koks) koji dokazuje svoju hrabrost protiv napadačkih snaga na kraljevstvo Rohan.

Datum premijere: 13. decembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana