"Furioza: Pobjesnjeli Maks saga": Paklena vožnja za osvetu i iskupljenje

Branislav Predojević
"Furioza: Pobjesnjeli Maks saga": Paklena vožnja za osvetu i iskupljenje

BANjALUKA - Nakon spektakularne premijere na Kanskom festivalu film "Furioza: Pobjesnjeli Maks saga", novi nastavak kultne apokaliptične sage režisera Džordža Milera pretpremijerno će večeras od 19.15 biti prikazan u domaćim bioskopima.

U dugo očekivanom povratku u distopijski svijet, koji je stvorio prije više od 40 godina, Miler je ponovo okrenuo stranicu sa potpuno novom, akcionom avanturom koja će ispričati priču o nastanku legendarnog lika iz globalnog hita "Pobjesnjeli Maks: Autoput bijesa".

Sama priča odvija se od 15 do 20 godina prije događaja iz filma "Pobjesnjeli Maks: Autoput bijesa", a talentovana Anja Tejlor Džo igra mlađu verziju ratnice Furioze, koju je igrala  Šarliz Teron. Furioza je kao dijete bila oteta iz svog doma i odrasla je među onima koji su je zarobili, ratnim gospodarima Dementusom (Kris Hemsvort) i Imortanom Džoom (Leči Hulme). Mlada ratnica zaklela se da će se jednog dana osvetiti ljudima koji su joj uništili život te uspijeva preživjeti u svijetu gdje su nasilje i moć jedini važeći zakoni. Publika će biti svjedok ne samo Furiozinog fizičkog petnaestogodišnjeg putovanja kroz pustoš, već i njene unutrašnje borbe za pronalazak svog identiteta i osjećaja pripadnosti.

Miler je za povratak okupio provjerene ekipu iz "Autoput bijesa", uključujući scenaristu Nika Latorijusa, oskarovku montažerku Margaret Siksel, kostimografkinju Dženi Biven i kompozitora Toma Holkenborga, a film je sudeći po prvim reakcijama spektakl za sva čula.

Uz impresivan vizuelni stil koji je postao zaštitni znak serijala "Furioza" po svemu sudeći ponovo postavlja novi standard u žanru akcionih filmova, a Miler ističe da je ovo autentična priča, a ne običan prednastavak.

- Scenario za "Furiozu" napisan je prije scenarija za film "Autoput bijesa" iz 2015. "Furioza" je priča koja prati nekoga od desete do 26. godine. Dakle, morali smo da napišemo priču o Furiozi prije nego što smo uopšte pokušali da napravimo film "Autoput bijesa". "Furioza" nije samo priča o njenom liku, već i o svijetu iz kojeg je došla. Mislili smo ako "Autoput bijesa" privuče pažnju na kraju ćemo napraviti ovu priču.

Prošlo je devet godina od "Autoput bijesa" i evo nas. Imamo film - rekao je Miler.

Film je na svjetskoj premijeri u Kanu dobio šestominutne ovacije, a prve kritike su uglavnom pozitivne ističući luđački tempo, spektakularnost akcionih scena i odličnu glumu. Na stranici "Rotentomatos" film ima prosjek 86% od 84 sa prosječnom ocjenom 8,1/10, dok na sajtu "Metakritik" ima ocjenu 82 od 100, na osnovu 33 kritičara, što ukazuje na univerzalno priznanje. Ukratko, po svemu sudeći očekuje nas još jedna paklena vožnja kroz postapokaliptičnu pustoš u prepoznatljivom stilu Džordža Milera.

Franšiza

"Pobjesnjeli Maks saga" je medijska franšiza koju su kreirali Džordž Miler i Bajron Kenedi, a koja je počela 1979. sa filmom "Pobjesnjeli Maks".

Nakon toga su uslijedila tri nastavka: "Pobjesnjeli Maks 2: Drumski ratnik Mad Maks 2 (198)", "Pobjesnjeli Maks: Tanderdom" (1985) i "Pobjesnjeli Maks: Autoput bijesa" (2015). Serija je takođe imala ogroman uticaj na popularnu kulturu, prije svega na apokaliptičnu i postapokaliptičnu fikciju, a uključuje radove u dodatnim medijima, uključujući video-igrice i stripove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana