Finalnu sezonu “Krune” dočekale kritike i visoka gledanost

Branislav Predojević
Finalnu sezonu “Krune” dočekale kritike i visoka gledanost

LONDON - Prvi dio šeste i finalne sezone serije “Kruna” stigao je na “Netfliks”, a sa njom i prve recenzije kritičara koje nisu baš pohvalne, ali to publiku nije pretjerano omelo da masovno gleda prvi dio finala ove popularne franšize.

Posljednja sezona podijeljena je na dva dijela, a prvi od četiri epizode dostupan je na “Netfliksu”, što je izazvalo salvu recenzija kritičara koji su ovim epizodama imali pristup ranije. U ovoj sezoni pratimo događaje neposredno prije i nakon smrti princeze Dajane, koja postaje centralni lik, toliko da i sama kraljica biva skrajnuta. Tvorci serije najavili su da neće biti prikazan sam trenutak smrti i da sezona neće biti eksploatatorska i toga se uglavnom i drže, ali ukoliko je suditi prema kritikama ipak ima mnogo zamjerki.

- Dobro došli u šestu sezonu serije “Kruna” ili Dajana šoa, što je sada postala - napisala je kritičarka Lusi Mangan  iz “Gardijana”. Ona u svojoj kritici ističe da je ova sezona previše opsjednuta Dajanom i da je potpuno zašla u teritoriju sapunice, uprkos sjajnoj glumačkoj postavi koja ne može da poboljša loš scenario. Nik Hilton sa sajta “Independent” ističe da je Dajani data aura nalik svecima i da je ova sezona više istakla nepotvrđene tračeve nego faktografske trenutke i emotivne dijaloge. Anita Sing iz “Telegrafa” kaže da je tvorac Piter Morgan sam sebe satjerao u ćorsokak u kojem traži nešto novo što gledaoci ne znaju o poznatom događaju i da je zbog toga serija kreativno atrofirala.

Aramide Tinubu sa sajta “Varijeti” imala je više riječi hvale, jer je istakla da epizode drže pažnju i tjeraju gledaoce da dalje gledaju maltene bez disanja.

- Uz razarajuću prvu polovinu posljednje sezone “Netfliksov” dragulj oprašta se od ikone 20. vijeka, princeze Dajane i ponovo preuzima svoj tron gledanosti - rekla je Tinubu.

Drugi dio sezone, preostalih šest epizoda, biće dostupan od 14. decembra, a treba pomenuti  da se uveliko radi na prikvel seriji koja će obuhvatiti period od skoro 50 godina, počevši od smrti kraljice Viktorije 1901. godine i završavajući do vjenčanja kraljice Elizabete 2, 1947. godine. Ukratko, svi ljubitelji glamura na kraljevski način biće zadovoljni.

Autor

Scenarista i režiser Piter Morgan seriju “Kruna” razvio je iz svog dramskog filma “Kraljica” (2006) i iz pozorišne predstave “Publika” (2013). Serija u šest sezona prati život kraljice Elizabete od udaje za Filipa, vojvodu od Edinburga, rađanja djece, uspona Margaret Tačer pa do vremena smrti princeze Dajane, zatim prvog susreta princa Vilijama i Ketrin Midlton i vjenčanje princa Čarlsa i Kamile Parker. Kritičari su hvalili “Krunu” zbog glumačke, režijske, scenarističke, kinematografske i produkcijske vrijednosti, iako su njene istorijske netačnosti dobile kritike. Dobila je brojna priznanja, uključujući dvadeset i jednu “Emi” nagradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana