Filmu “Druga runda” najvažnija priznanja na Evropskim filmskim nagradama u Berlinu: Radost i patnja u slavu života

Milanka Mitrić
Filmu “Druga runda” najvažnija priznanja na Evropskim filmskim nagradama u Berlinu: Radost i patnja u slavu života

BERLIN – Dodjela 33. Evropskih filmskih nagrada ove godine održana je onlajn, a danski film “Druga runda” trijumfovao je osvojivši četiri glavna nagrade.

Ovo ostvarenje krunisano je nagradom za najbolji evropski film, Tomas Vinterberg dobio je priznanja za najbolju režiju i najbolji scenario, dok je glavni glumac u filmu Mads Mikelsen dobio priznanje za najboljeg glumca. U kategoriji za najboljeg glumca bili su, između ostalog, nominovani Goran Bogdan i Vigo Mortensen.

- Veoma sam dirnut i izuzetno sam ponosan, jer ovo je jaka konkurencija mojih kolega. Zahvalan sam cijeloj svojoj ekipi, najviše mom glumcu Madsu Mikelsenu. Moja kćerka je preminula dok smo snimali ovaj film. Film smo realizovali u njenoj školi, bila je dio ovog projekta, posebno ju je zavolio glavni glumac Mikelsen, ali sudbina je tako htjela da ona više nije sa nama. Jedino što na kraju vrijedi je da ovaj film u potpunosti posvećujem svojoj kćerki  - kazao je Vinterberg.

Vinterberg je na scenariju radio zajedno sa Tobijasom Lindholnom, s kojim je radio na još nekim ostvarenjima.

- Postoji jedan razlog zbog kojeg je ovaj film snimljen, jedno malo blještavo svjetlo koje više nije sa nama, ali ona je u svakom kadru ovog filma. To je Ida Vinterberg - rekao je glumac Mads Mikelsen.

Domaćini večeri bili su Vim Venders, Agnješka Holand, Majk Dauni i Marion Doring.

- Izuzetan film o radosti, patnji, slavi, o životu i puno alkohola – opisao je “Drugu rundu” Vim Venders, poznat po remek-djelima kao što su ostvarenja “Nebo nad Berlinom “i “Pariz-Teksas”.

Najboljom evropskom glumicom proglašena je Paula Bir, za ulogu u drami “Undine”.
Za najbolji evropski dugometražni dokumentarni film je proglašen “Kolektiv” Aleksandra Nanau (Rumunija, Luksemburg), dok je u kategoriji “Evropsko otkriće” nagrađen italijanski film “Sole” Karla Sironija, a novoustanovljenu nagradu za inovativno pripovijedanje na filmu dobio je Mark Kusins za dokumentarac “Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema”.

Evropska filmska akademija osnovana je 1988. godine, a danas ju čini više od 3.800 filmskih profesionalaca iz Evrope, kojima je zajednički cilj promocija evropske filmske kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana