Filmski festival u Herceg Novom

Tanjug
Filmski festival u Herceg Novom

Herceg Novi - U glavnom takmičarskom programu 27. Montenegro film festivala (MFF), koji će biti održan od 1. do 7. avgusta u Herceg Novom, učestvovaće tri srpska dugometražna igrana filma, prenosi Tanjug.

To su “Falsifikator” Gorana Markovića, čija će projekcija otvoriti festival na Kanli kuli, zatim “Odumiranje” Miloša Pušića i “S/Kidanje” Koste Đorđevića.

Pored toga, na svečanom zatvaranju, van konkurencije, biće prikazan film Gorana Paskaljevića “Kad svane dan”.

U konkurenciji su i hrvatski filmovi “Ljudožder vegetarijanac” Branka Šmita i “Sveštenikova djeca” Vinka Brešana, slovenački “Tango Abrazos” Metoda Peveca, grčki “Ćerka” Tanosa Anastopulosa, turski “Kalup” Ali Ajdina i rumunski film “Roker” Marina Krizana.

Umjetnički direktor i selektor Srđan Golubović najavio je, kako se navodi na sajtu festivala, da će 27. MFF pokazati svu raznolikost rediteljskih svijetova, uzbudljive, duhovite, žestoke, neobične, nostalgične, društveno kritičke, melanholične, buntovne, zabavne i upozoravajuće filmove.

U glavnom takmičarskom programu ove godine nema crnogorskog filma, ali će na Kanlil kuli biti prikazan jednočasovni dokumentarac reditelja Branka Baletića “Njegoš- jedna biografija, Noć skuplja dva vijeka”.

Time se MFF pridružuje proslavi 200. godišnjice rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša.

Publika u Herceg Novom videće, van konkurencije, kanskog pobjednika “Plavo je najtoplija boja” Abdelatifa Kešiša, film “Prošlost” iranskog autora, oskarovca Asgara Farhadija, italijanski “Salvo” koji je laureat kanske “Nedjelje kritike”, “Kongres” izraelskog reditelja Arija Folmana.

Na drugim lokacijama biće prikazana takmičarska sekcija kratkometražnog dokumentarnog filma, sa ostvarenjima iz cijelog svijeta, u selekciji Vladimira Perovića, kao i takmičarski program studentskog filma, u izboru Srđana Koljevića.

Ta regionalna selekcija obuhvata radove sa Fakulteta dramskih umetnosti i Akademije umetnosti u Beogradu, Akademije umetnosti u Novom Sadu, kao i sa visokih filmskih škola na Cetinju, u Skoplju, Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu i Banja Luci.

Od ukupne godišnje produkcije deset akademija, koju čini više od sto studentskih filmova, prijavljeno ih je 79, a u selekciju su ušla 23 kao reprezentativan uzorak rada svakog pojedinačnog fakulteta, a takođe kao filmska djela koja prevazilaze studentski zadatak u tematskom, formalnom ili stilskom smislu, izjavio je Koljević.

U okviru MFF-a biće održan i revijalni program najinteresantnijih filmova sa ovogodišnjih festivala u Kanu i Berlinu.

Predsjednik Savjeta festivala u Herceg Novom je Stevan Koprivica, a poslovni direktor Zoran Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana