Filmski eksperiment i triler za pamćenje

Agencije
Filmski eksperiment i triler za pamćenje

Kan - Novi film Viga Mortensena "Juaja", predstavljen na festivalu u Kanu, snimio je Argentinac, ali se u njemu govori na danskom što je za ovog dansko-američkog glumca bio interesantan izazov.

- Ova uloga je pomalo neobično iskustvo - rekao je Mortensen.

"Juaja" je eksperimentalni film koji je režirao Lisandro Alonso i za koji je scenario napisao Fabijan Kasas. Mortensen igra kapetana iz 19. vijeka koji traga za mitskom zemljom u Patagoniji. Glumac kaže da je film izabrao jer su mu se dopali raniji Alonsovi filmovi - "Los Muertos" i "Liverpool". Iako je prvih deset godina proveo u Argentini Mortensen ističe da je morao da pazi da "lingvistički ne zabrlja".

- Na neki način to je bio veliki zalogaj, prelaz na danski sa argentinskog, španskog dijaloga a istovremeno je trebalo zadržati poeziju Fabijanovog teksta i ideje iza njega, znate, egzistencijalističku stranu stvari i humor - kazao je Mortensen.

On je široj publici poznat po ulozi Aragorna u trilogiji Pitera Džeksona "Gospodar prstenova", a nedavno je kritikovao Džeksona zbog pretjerane upotrebe tehnologije i kompjuterskih efekata u svojim filmovima.

Američki komičar Stiv Karel, najpoznatiji po ulozi u seriji "Kancelarija", iznenadio je sve u Kanu ulogom u filmu "Foxcatcher" za koju kritičari ističu da zaslužuje najviše ocjene. Mnogi mu već predviđaju "Zlatnu palmu" pa čak i "Oskara".

Rađen po istinitom događaju, dramatični triler Beneta Milera ("Kapote", "Formula uspjeha"), koji je prikazan na Kroazeti, predstavlja Karela u ulozi u kakvoj ga publika do sada nikada nije vidjela. Popularni glumac, koji se afirmisao kao jedan od vodećih američkih komičara (nadimak mu je "smiješni čovek Amerike"), potpuno je neprepoznatljiv u ulozi Džona di Ponta, šizofrenog ubice i člana dinastije koja stoji iza hemijskog giganta "Di Pont".

Partneri u filmu su mu, takođe odlični, Čening Tejtum i Mark Rufalo, koji igraju braću i olimpijske šampione u rvanju Marka i Dejva Šulca, te Sijena Miler i Entoni Majkl Hol. Film je priča o emotivno nestabilnim ljudima, opsjednutim uspjehom i veličinom koja se fatalno završava tragedijom.

Karel se za ulogu Di Ponta, ekscentričnog američkog multimilionera koji je strastveno volio sport, podvrgao potpunoj fizičkoj transformaciji. Čak je morao da nosi protetički nos.

Muzika

Vigo Mortensen, koji je i pisac, izdavač i pjesnik, napisao je i muziku za film "Juaja".

- Postoji naročita vrsta ironije u danskom humoru, ali i fizička crta koja ga čini posebnim - kaže Mortensen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana