Filmovi napunili kase

Bojan Ž. Bosiljčić
Filmovi napunili kase

Dugo holivudsko ljeto u sjevernoameričkim bioskopima je konačno minulo. Poslije puna četiri mjeseca "žetve" dolara na "boks-ofisima" došlo je vrijeme za svođenje računa i brojanje para.

U Holivudu vole slavu, ali još mnogo više obožavaju Big Money! Opojni miris dolara je i protekle ljetnje sezone omamio pohlepne producente "pokretnih slika" sa Beverli Hilsa, koji uspjeh jedino mjere sa što većim brojem nula na njihovim dolarskim prihodima.

Bilo je to ljeto za nezaborav, sa rekordnom zaradom od čak 4,76 milijardi dolara na blagajnama multipleksa u SAD i Kanadi, koju Holivud smatra "domaćim tržištem". To je povećanje za 11 procenata u odnosu na prošlo ljeto, odnosno osam procenata više u odnosu na dosadašnji rekord od 4,4 milijarde dolara iz 2011. godine.

U periodu od početka maja pa do početka septembra, koliko po holivudskom kalendaru traje ljetnja sezona u bioskopima, prodato je čak 583 miliona ulaznica, što je najveći iznos još od 2007. godine.

Pesimistička predviđanja i otrežnjavajuća upozorenja Stivena Spilberga i Yorya Lukasa da će inflacija blokbastera dovesti do krize u Holivudu i natjerati producente da promijene način pravljenja filmova, se ipak nisu obistinila.

Doduše, publika je pokazala prve znakove umora od recikliranih filmova i 3D ekstravagancija, ali je na kraju i dalje u velikom broju hrlila u "megaplekse".

Konvencionalna holivudska "mudrost" koja favorizuje nastavke, "rimejke" i "ribute" komercijalno uspješnih filmova je i ovoga puta dobila potvrdu na tržištu.

Šest najuspješnijih djela na "boks-ofisima" su franšize: "Iron Man 3", "Despincable Me 2", "Man of Steel", "Monsters University", "Fast & Furious 6" i "Star Trek: Into Darkness". Igra na sigurno je opet bila pobjednička strategija velikih holivudskih studija.

Komedije za odrasle su se takođe pokazale kao "zlatni rudnik". Njih pet je zaradilo više od 100 miliona dolara na "boks-ofisima": "The Heat", "Grown Ups2, "We’re the Millers", "The Hangover: Part 3" i "This is the End".

Niskobuyetska horor ostvarenja "The Cowuring" (135 miliona dolara prihoda), i "The Purge" (64 miliona dolara zarade) su se svrstala u kategoriju dobitnika, dokazujući da ovaj žanr uvijek ima veliki broj poklonika.

Ipak, pokazalo se da ima publike koja je gladna za intelektualnim art-haus filmovima kao što su "Blue Jasmine" i "Before Midnight", kao i ozbiljnim istorijskim dramama poput "Lee Daniels’ The Butler", koji se približio zaradi od 100 miliona dolara.

Minulog ljeta, ukupno 18 filmova je imalo produkcioni buyet od preko 100 miliona dolara, ali samo njih 11 je zaradilo i premašilo ovaj uloženi novac.

Holivudski "mejuorsi" su izvukli pouke iz svega ovoga, pa će iduće godine biti manje blokbastera u bioskopima, dok će trodimenzionalni filmovi izgleda biti definitivno potisnuti u stranu.

Za razliku od domaćeg tržišta, prihodi Holivuda sa svjetskih "boks-ofisa" nisu tako eksplozivni. Ukupna ljetnja zarada deset najkomercijalnijih filmova je opala i iznosi oko 4,2 milijarde dolara, dok je prošle godine dostigla cifru od 4,85 milijardi "zelenih novčanica".

Holivud je sada bacio oko na ogromno kinesko tržište, gdje je olabavljen kriterijum za prikazivanje stranih filmova, uz istovremenu veliku ekspanziju gradnje multipleksa. Da bi privukli tamošnje gledaoce, Holivud namjerava da u svojim djelima angažuje i kineske zvijezde.

Gubitnici

Na drugoj strani, etiketa gubitnika na "boks-ofisima" je prišivena skupim, originalnim filmovima koji su imali dosta muka da dobiju pažnju masovnog gledališta. "The Longe Ranger ", "Elysuim", "White House Down ", "After Earth " i "R.I.P.D." svi su koštali više od 100 miliona dolara, ali nijedan od njih nije ostvario ovu magičnu cifru na blagajnama bioskopa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana