Filmovi Kalatozova, Bunjuela i Altmana na programu Filmoteke

Srna
Filmovi Kalatozova, Bunjuela i Altmana na programu Filmoteke

Istočno Sarajevo - Kinoteka Republike Srpske organizuje trodnevnu "Filmoteku", u okviru koje će od 29. do 31. avgusta biti prikazani filmovi evropskih klasika - Mihaila Kalatozova, Luisa Bunjuela i Roberta Altmana.

Riječ je o remek-djelima: "Lete ždralovi", "Viridijana" i "Meš" - ostvarenjima koja su dobila "Zlatnu palmu" u Kanu 60-ih i 70-ih godina prošlog vijeka.


Program počinje u utorak, 29. avgusta, projekcijom filma "Lete ždralovi" Mihaila Kalatozova.

Riječ je o jednom od najreprezentativnijih filmova poetskog realizma u sovjetskoj kinematografiji krajem 50-ih godina prošlog vijeka, filmu u kojem je po prvi put prikazano naličje rata i to kroz korupciju, crnu berzu i izbjegavanje regrutacije.

Sljedeće večeri, 30. avgusta, na programu je špansko-meksički film "Viridijana" iz 1961. godine, u režiji Luisa Bunjuela, koji se smatra jednim od njegovih najuspješnijih filmova.

Riječ je o adaptaciji romana "Halma" španskog književnika Benita Pereze Galdoza, filmu koji snažno kritikuje crkvu, njene slabosti i licemjerje u crkvenim krugovima zbog čega su španske vlasti najprije cenzurisale završnicu filma, a zatim i zabranile njegovo prikazivanje, konfiskujući sve kopije.

Bunjuel je uspio da jednu integralnu kopiju filma pošalje u Kan, gdje je premijerno prikazan i nagrađen "Zlatnom palmom".

Vatikan oštro je kritikovao Buljuelovu "Viridijanu", nazvavši je "uvredom za hrišćanstvo". Film je u Španiji prikazan tek 1977. godine.

Na kraju, u četvrtak, 31. avgusta, biće prikazana američka antiratna satira "Meš" Roberta Altmana iz 1970. godine, sa Donaldom Saderlendom, Eliotom Guldom, Robertom Duvalom i Sali Kelerman u glavnim ulogama.

Nastao prema istoimenom romanu Ričarda Hukera, film prati svakodnevni život nekolicine američkih ratnih hirurga u pokretnoj vojnoj bolnici za vrijeme Korejskog rata /aluzija na Vijetnamski rat/, koji raznim šalama razbijaju strah i depresiju.

Film je inspirisao i snimanje istoimene humorističke tv serije, koja se u SAD prikazivala 11 godina.

Osim Zlatne palme, film je osvojio i Oskara za najbolje adaptirani scenario te još 14 svjetskih nagrada i 20 nominacija, a 2000. godine upisan je u Američki filmski registar kao djelo od velikog značaja.

Iz Kinoteke Republike Srpske saopšteno je da je "Filmoteka" prvobitno trebala da bude održana krajem maja, za vrijeme ovogodišnjeg Kanskog festivala, ali je otkazana zbog tehničkih problema.

"Filmoteka" će biti održana u Art galeriji "G 3" na Palama, a projekcije počinju u 20.00 časova, uz slobodan ulaz za publiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana