“Filmoteka” u čast Almodovara: Tragedija i humor španskog genija

R.V.
“Filmoteka” u čast Almodovara: Tragedija i humor španskog genija

ISTOČNO SARAJEVO - Ovomjesečna “Filmoteka” koju organizuje Kinoteka Republike Srpske u Palama posvećena je čuvenom španskom režiseru Pedru Almodovaru.

Prvo veče 28. oktobra u 20 časova na programu je film “Žene na ivici nervnog sloma” iz 1988. godine. Film istražuje temu ženske emocionalne snage i ludila u licu napetosti. Almodovar kombinuje humor i dramu, stvarajući kontrast između komičnih elemenata i dubokih emocionalnih konflikata. Žene u ovom filmu su predstavljene kao složene, snažne ličnosti koje se bore sa svojim strastima i strahovanjima. Vizuelno živopisan, sa žarkim bojama i pregršt scenografskih detalja koji odražavaju špansku kulturu osamdesetih godina prošlog vijeka. Almodovar koristi specifične simbole i vizuelne metafore da bi pojačao emocionalnu dubinu i humor.

Drugo veče 29. oktobra u 20 časova na programu je film “Sve o mojoj majci” iz 1999. godine. Film se bavi složenim aspektima porodice, identiteta i rodne dinamike. Almodovar ovdje ističe važnost žena u životu jedne osobe, ali i odnosa između majke i sina. Vizuelno je bogat i raznobojan, karakterističan za Almodovarov stil. Upotreba intenzivnih boja i emocionalne kompozicije snimaka čini da svako osjećanje bude živopisno i konkretno. Film takođe sadrži mnoge reference na klasične filmove i teatralnost, što doprinosi njegovom unikatnom identitetu. Oba filma Pedra Almodovara predstavljaju značajna djela u svjetskoj kinematografiji, ne samo po svojim temama, već i po stilu i inovacijama. “Žene na ivici nervnog sloma” smještaju žene u centar emocionalne oluje, dok “Sve o mojoj majci” istražuje duboke i složene odnose u okviru moderne porodice. Almodovar u oba djela uspijeva da kombinuje humor i tragediju, ostavljajući gledaoce u dubokom razmišljanju o ljubavi, gubitku i identitetu.

Filmoteka će se održati u Kulturnom centru Pale, a ulaz za publiku je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana