Film “Živi i zdravi” stigao u bioskope: Komična mediteranska farsa VIDEO

Priredila: Milanka Mitrić/agencije
Film “Živi i zdravi” stigao u bioskope: Komična mediteranska farsa VIDEO

BEOGRAD - “Živi i zdravi”, film u režiji Ivana Marinovića, nakon beogradske premijere koja je održana u utorak naveče, od danas stiže i na repertoar banjalučkog “Sinepleksa Palas” i drugih bioskopa u regiji.

Ova porodična i ljubavna komedija o mladom ljubavnom paru, i vremenu prije i tokom svadbe, svjetsku premijeru imao je u novembru prošle godine na filmskom festivalu u Talinu, a rađen je kao koprodukcija Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Češke.

- Ova živopisna mediteranska komedija počinje kada Dragana, buntovna mlada, samo dva dana pred vjenčanje odluči da ipak ne želi da se uda, a sve je spremno: rodbina pozvana, pokloni kupljeni. Za oca porodice Lesa, nema govora o otkazivanju. Njegova surova priroda natjeraće mladence da se svadba ipak desi, a sutradan neka se razilaze ako treba. Mladoženja Momo se ne predaje i boriće se do kraja da mlada ne ode te tako počinje najveća farsa ikad priređena na poluostrvu, začinjena velikom količinom naoružanja i dinamita, kako tradicija i običaji nalažu - stoji u najavi filma.

U filmu glume Tihana Lazović, Goran Bogdan, Mirjana Joković, Goran Slavnić i drugi, a režiser i scenarista Ivan Marinović kazao je da je tema ovog filma nešto što se tiče svih nas.

- “Živi i zdravi” jeste komedija, ali nije zašećerena. Dolazi iz traume, otvara se, dešava. Smešno je, ali likovi su istraumirani i zbog svoje strukture i intenziteta ima dramaturgiju filma katastrofe - objasnio je Marinović.

Glumica Tihana Lazović je istakla kako je scenario za film “Živi i zdravi” ako ne najbolji, onda jedan od najboljih koji je u karijeri pročitala.

- Kada sam čitala nisam imala osjećaj da je preda mnom scenario. Obično kada čitam neki scenario u glavi već razmišljam o mom liku šta bih ili kako mogla. Ovdje se to nije desilo, nisam imala taj osjećaj, što je zaista odlično. Imala sam osjećaj kao da čitam neki genijalni roman - rekla je Lazovićeva.

Kako je istakla, iskorak u žanr komedije nije bio težak, jer je zapravo predivno mijenjati žanrove, atmosfere i uloge.

Glumac Goran Bogdan, objasnio je da je zaista zadovoljan filmom “Živi i zdravi” te da mu je prijalo da radi sa cijelom autorskom i glumačkom ekipom. Kako je rekao, priča filma je djelimično zasnovana na istinitom događaju koji je vezan za otkrivanje jedne VHS kasete iz osamdesetih godina.

- Na kaseti je snimljena jedna svadba koja se raspala. Ivan mi je pričao o tome i toj ideji i meni je odmah to zvučalo kao nešto fantastično od čega se može napraviti film - kazao je Bogdan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana