Film “Živi i zdravi” Ivana Marinovića stiže u bioskope

Priredila: Milanka Mitrić
Film “Živi i zdravi” Ivana Marinovića stiže u bioskope

BEOGRAD - “Živi i zdravi” je novi film u režiji Ivana Marinovića, opisan kao živopisna mediteranska komedija, a u susret premijeri u bioskopima na “Jutjubu” je objavljen i prvi zvanični trejler.

Beogradska premijera filma zakazana je za 6. februar dok će premijera u Crnoj Gori biti održana 31. januara. Film je prethodno svjetsku premijeru imao u glavnom takmičarskom programu međunarodnog Filmskog festivala “Black Nights” u Talinu.

- Ova komedija počinje kada Dragana, buntovna mlada, samo dva dana pred venčanje odluči da ipak ne želi da se uda. A sve je spremno: rodbina pozvana i pokloni kupljeni. Za oca porodice Lesa, nema govora o otkazivanju. Njegova surova priroda će naterati mladence da se svadba ipak desi, a sutradan neka se razilaze ako treba. Mladoženja Momo se ne predaje i boriće se do kraja da mlada ne ode, te tako kreće najveća farsa ikad priređena na poluostrvu, začinjena velikom količinom naoružanja i dinamita, kako tradicija i običaji nalažu - stoji u opisu radnje ovog filma, koji je nastao po Marinovićevom scenariju.

Uloge u ovom ostvarenju tumače Tihana Lazović, Mirjana Joković, Goran Bogdan, Dragana Dabović, Snježana Sinovčić Šiškov, Momčilo Pićurić, Goran Slavić, Dejan Đonović i drugi.

- U centru radnje imamo jednu svadbu, a kada se pomene svadba znamo da to po pravilu znači haos. Uostalom, dve najsnažnije asocijacije na navedeni obred iz domena pop-kulture svakako su tuča veslima kod Živka Nikolića u “Čudu neviđenom” (1984) i spisak koji naslovni junak sačinjava za udaju svoje 15 godina trudne kćeri Georgine u predstavi “Radovan Treći”, a koji uključuje i ubijanje svatova. Opet, svako od nas ima barem još neku bizarniju, nasilniju, možda čak i ekstremniju priču sa svadbe, svoje ili tuđe. Recimo za početak samo, da su svadbe u našoj kulturi prilično često uvod u pičvajz raznih sorti - zabilježio je Marko Stojiljković na portalu “Pobjeda”.

U svojoj kritici, napravio je osvrt na određene segmente stvaranja filma i same radnje te istakao da je režiser pokazao izuzetan talenat i potencijal, kao i osjećaj za kontrolu višeslojnog i raširenog zapleta.

- “Živi i zdravi” je i tip filma koji nam je dugo falio i to ne samo regionalno, nego i globalno. Filmovi koji su istovremeno zabavni, inteligentni i elokventni, razigrani i ozbiljni, zapravo su prilična retkost ne samo na redovnom bioskopskom, nego i na festivalskom repertoaru koji se prilično često pretjerano tvrdo drži nekih kanona - bilježi on.

Film je nastao kao koprodukcija Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Češke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana