Film “Z” 17. maja otvara Filmski festival u Kanu: Povratak normalnosti uz zombi komediju

Milanka Mitrić/agencije
Film “Z” 17. maja otvara Filmski festival u Kanu: Povratak normalnosti uz zombi komediju

KAN - Zombi komedija “Z” francuskog režisera Mišela Azanavisijusa otvoriće 17. maja 75. izdanje filmskog festivala u Kanu, saopštili su organizatori, koji su ove sedmice najavili i listu ostvarenja u kojima će posjetioci imati priliku da uživaju do 28. maja.

Azanavisijus, koji je 2011. godine za film “Umjetnik” odnio nagradu u Kanu, snimio je rimejk japanskog filma “One cut of the dead”, a njegov film na festivalu će biti prikazan van konkurencije.

Sa francuskim glumcima Berenis Bežo i Romenom Durijem u glavnim ulogama, “Z” prati filmsku ekipu koja se snimajući niskobudžetno ostvarenje o zombijima nađe usred pravog zombi napada.

Predsjednik festivala Pjer Leskur i umjetnički direktor Tjeri Fremo objavili su listu ostvarenja koja će publika imati priliku da vidi, a osim takmičarske grupe, na festivalu će biti nekoliko premijera, a biće priređene specijalne projekcije, kao i nekoliko filmova van konkurencije.

- Svjetska kinematografija lagano se vraća u normalne tokove, a ova godina obilježiće taj povratak u neku vrstu normalnosti - rekao je Fremo, dodajući da će žiri biti izabran naknadno.

Premijere

“Dodo”, Panos H. Kutras

“Irma Vep”, Olivije Asejas

“Nightfall”, Marko Belokio

“Nos Frangins”, Rašid Buhareb

Što se filmova u glavnoj takmičarskoj konkurenciji tiče, ove godine u Kanu biće prikazani “Vrijeme za Armagedon” Džejmsa Greja, “Broker” (Kore-eda Hirokazu), “Brat i sestra” (Amo Deplešen), “Blizu” (Lukas Dont), “Nebeski dječak” (Tarik Saleh) i “Zločini budućnosti” (Dejvid Kronenberg).

Takođe, ove godine u trci za glavnu nagradu ovog prestižnog festivala “Zlatnu palmu” takmičiće se i filmovi “Eo”, Ježija Skolimovskog, “Odluka o odlasku”, Parka Čan Vuka, “Bademovo drvo” (Valeri Bruni Tedeski), “Sveti pauk” (Ali Abasi), “Lejlina braća” (Said Rusta), “Nostalgija” (Mario Martone), “RMN” (Kristijan Mungiju), “Podnevne zvijezde” (Kleri Deni), “Čajkovskovljeva žena” (Kiril Serebrenikov), “Pojaviti se” (Keli Rajhart), ali i ostvarenja “Tori i Lokita” braće Žan-Pjera i Luka Dardena, kao i “Trougao tuge” Rubena Ostlunda.

- Van konkurencije, osim filma “Z”, biće prikazani filmovi “Elvis” Baza Lurmana, “Maskarada” Nikolasa Bedosa, “Novembar” Sedrika Himeneza, “Tri hiljade godina čežnje” Džordža Milera i “Top gan: Maverik” Džozefa Kosinskog - saopštili su selektori.

U specijalne projekcije ove godine uvršćeni su filmovi “Sve što diše” Šonaka Sena, “Prirodna istorija uništenja” Sergeja Loznice i “Džeri Li Luis: Nevolja na umu” Itana Koena.

Istorijat

Kanski filmski festival prvi put je održan 1946. godine. Na ovoj prestižnoj smotri emituju se filmovi različitih žanrova iz cijelog svijeta. Jedan je od glavnih svjetskih filmskih festivala uz još četiri smotre -  Venecijanski filmski festival u Italiji, Međunarodni filmski festival u Berlinu u Njemačkoj, Filmski festival “Sandens” u SAD i  Međunarodni filmski festival u Torontu u Kanadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana