Film “Ukleta kuća” stigao u bioskope: Jeziva i komična priča o konačnosti

Milanka Mitrić/agencije
Film “Ukleta kuća” stigao u bioskope: Jeziva i komična priča o konačnosti

BANjALUKA - Komedija i drama “Ukleta kuća” najnoviji je film “Diznijeve” produkcije, koji je od ove sedmice stigao na repertoare bioskopa širom svijeta, u vrijeme apsolutne dominacije filmova “Barbi” Grete Gervig i “Openhajmer” Kristofera Nolana.

Film u režiji Džastina Simijena okuplja glumačku ekipu u kojoj su Lakit Stanfild, Tifani Hadiš, Oven Vilson, Deni Devito, Džejmi Li Kertis, Džared Leto i mnogi drugi, u priči koja spaja komediju i jezu.

Riječ je o filmu koji je filmska adaptacija bazirana na osnovu pravog “Diznijevog” parka koji nosi isto ime i to druga po redu adaptacija, nakon istoimenog filma koji je objavljen 2003. godine.

- Samohrana majka po imenu Gabi unajmljuje turističkog vodiča, vidovnjaka, sveštenika i istoričara da pomognu u istjerivanju đavola iz njene novokupljene vile nakon što otkrije da je nastanjena duhovima - stoji u zvaničnom sinopsisu ovog filma scenaristkinje Kejti Dipold.

Planovi za pripremanje nove verzije filma počeli su 2010. godine, kada je Giljermo del Toro bio vezan za projekat, što se primijenilo 2013. godine. Film je zvanično najavljen u avgustu 2020. godine, a sniman je od kraja 2021. godine do februara 2022. godine.

Ocjene i kritike filma su izmiješane, uz poseban osvrt na zabavnu notu filma, prije svega, i obradom određenih bitnih tema na zanimljiv način.

- Zdušna priča o duhovima, koja radi dobar posao kada je riječ o obraćanju mlađoj publici, posebno o temama kao što su zagrobni život. Film je, istovremeno i jeziva, klasična horor priča o bježanju - bilježi kritičar magazina “IGN” Met Donato.

Kritičarka “Obzervera” Emili Zemler filmu je dala 3,5/4, a u svom osvrtu na priču izdvojila je njoj važne dijelove, poput ozbiljnih tema kojima se film bavi, kao i pouka koje nosi.

U filmu imamo saobraćajne nesreće, jeziva dešavanja, ali srce ovog filma je žalost, a jedna od glavnih pouka je i da su duhovi ljudi, ili su to barem bili - bilježi ona.

Ranija verzija

Prva verzija filma “Ukleta kuća” objavljena je prije 20 godina, a režirao ju je Rob Minkof, dok je scenario pričao Dejvid Berenbaum. U filmu su glumili Edi Marfi, Terens Stamp, Marša Tomason, Dženifer Tili, Valas Šon i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana