Film “Što se bore misli moje” u bioskopima od 20. septembra: Život i smrt kneza Mihaila

Milanka Mitrić/agencije
Film “Što se bore misli moje” u bioskopima od 20. septembra: Život i smrt kneza Mihaila

BEOGRAD - “Što se bore misli moje” novi je film Milorada Milinkovića, koji će premijerno biti prikazan na Festivalu glumačkih ostvarenja igranog filma u Nišu od 26. avgusta do 1. septembra, a koji u domaće bioskope stiže 20. septembra.

Ovo ostvarenje govori o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića 1868. godine, te o dešavanjima prije tog tragičnog čina.

Ulogu Mihaila Obrenovića tumači Dragan Mićanović, dok  uloge ostalih istorijskih ličnosti igraju Miloš Timotijević, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Aleksandar Srećković Kubura, Tamara Krcunović, Zoran Cvijanović, kao i Luka Grbić, Jana Ivanović, Maja Čampar, Stojša Oljačić i drugi.

- U godini kada se beleži tačno dva veka od rođenja kneza Mihaila na bioskopsko platno stiže uzbudljiv istorijski, politički triler po scenariju Milorada Milinkovića i Dragoljuba Stojkovića o atentatu na jednog od naših najvećih vladara, a koji se dogodio 1868. godine na Košutnjaku - bilježe producenti.

Snimanje ovog ostvarenja počelo je u jesen 2021. godine, trajalo je skoro punih godinu dana.

- Znamo izvršioce, ne znamo nalogodavce kao u većini atentata. Uzeli smo sebi za pravo da ukažemo na one sile za koje mislimo da stoje iza toga - rekao je režiser Milinković.

Film je, sa žanrovske strane, rađen kao politički triler, ali je važna ljubavna nota koja je značajan dio priče i osvrće se na odnos između kneza Mihaila i njegove vjerenice Katarine Konstantinović.

 - Ima stvari koje nisu poznate i nikada se neće ni saznati. Što se tiče poznatih stvari, mi smo se apsolutno držali istorijskih činjenica, a što se tiče nekih momenata koji nisu rasvetljeni, predstavili smo ih onako kako mislimo da su se odigrali. U tom smislu nismo se igrali, sve je tako moglo da se dogodi - navodi režiser.

Pjesma

“Što se bore misli moje” je ljubavna pjesma koju je napisao srpski knez Mihailo Obrenović kneginji Kleopatri Karađorđević. Podaci o tome da je pjesma posvećena upravo njoj otkriveni su prije 20 godina, u originalnom dokumentu s posvetom Kleopatri. Dokument je napisan na francuskom jeziku, štampan je u Beču i predstavlja notni zapis za klavir pjesme.

 

Što se bore misli moje

Iskustvo mi ćutat' veli,

Bež'te sada vi oboje

Nek mi srce govori.

 

Prvi pogled oka tvoga

sjajnom suncu podoban

ranio je srce moje,

učinio robom ga.

 

Da te ljubim, ah, jedina

celom svetu kazaću,

sam' od tebe, ah, premila,

ovu tajnu sakriću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana